Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За Русия е все по-трудно в Харков, руски източник опроверга уж руски военен успех (ВИДЕО)

16 май 2024, 09:55 часа •
Реклама

Руският натиск върху Харковска област изглежда отслабва още повече на дневна база – това е впечатлението, което оставят официалните данни от украинския генщаб, както и репортаж от мястото на събитието на известния украински журналист Юрий Бутусов, създател на "Цензор.нет". Изданието има награда за най-добра медия в Интернет в Украйна отпреди няколко години, а Бутусов е известен като сериозен критик на управлението на Володимир Зеленски и не пропуска да изтъква пропуски, когато смята, че има такива.

Към 23:00 часа, съгласно сводката на украинския генщаб, в Харковска област са отбити 4 руски пехотни атаки. Посочени са направленията както към Вовчанск (Волчанск на руски език), при село Старица (там има важен път и автомобилен мост над река Северски Донец към града), така и към село Липци т.е. спомагателното направление на руската операция, припомнете си: Боевете в Украйна: Серия ВИДЕА показва размера на загубите

Съгласно информацията от украинския генщаб обаче боевете продължават – откъм Плетеновка, т.е. по-централно северно от Вовчанск, както и по линията Глубоко – Лукянци, която е отправна точка за атака към Липци. Още вчера, 15 май, руското военно министерство обяви, че Глубоко и Лукянци са изцяло под руски контрол. Юрий Бутусов обаче е категоричен – всички атаки в това направление са отблъснати със значителни загуби за руснаците, като те не могат да напреднат отвъд Глубоко и Лукянци. Той коментира и информацията за влезли във Вовчанск руски танкове – по думите му става въпрос за 2 танка, и двата са унищожени. Че има унищожен танк, стана ясно още вчера - а украинският генщаб твърди, че в Харковска област за денонощието са унищожени общо 27 единици руска военна техника и са убити и ранени 95 руски войници. За втори пореден ден отчетените от украинския генщаб убити и ранени руски войници са над 1500 – за целия фронт в Украйна. Руското военно министерство пък казва, че за деня са убити и ранени 125 украински войници и 16 единици военна техника: Руски танкове навлязоха във Волчанск (ВИДЕО)

"Във Вовчанск е заловен затворник от 138-ма мотострелкова бригада на Руската федерация на име Андрей Юргенс, който съобщи, че бригадата му заедно с 25-та мотострелкова бригада имат за задача да превземат Вовчанск "за два дни", добавя Бутусов. Според неговата оценка, украинската отбрана в града става все по-ефективна, но руснаците опитват да увеличат количеството свои войници в най-северните покрайнини на града и без да се интересуват от загубите си да изтощят украинската армия в улични боеве. "Северната част на града е предимно под контрола на руските сили, но там остава централно присъствие на украински сили. Дори като се вземе предвид възможното отстъпление на част от украинските части, просто е невъзможно да се пресекат силно повредените мостове от достатъчно на брой войници, за да се превземе целият град за толкова кратко време", констатира популярният руски телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук.

(КАРТА) През изминалия ден стана ясно, че руските части са овладели линията Глубоко – Лукянци, но има достоверни данни, че така и не могат да продължат по-напред. Това казва в своя обзор и Бутусов, а като потвърждение има и геолокализирани кадри как украински военни успяват да пленят цяла руска щурмова група именно в покрайнините на Глубоко - и то на позиция в една от къщите на селото. Друго доказателство за липсата на руски напредък е обзорът на "Рибар" – било преждевременно да се говори за атака с цел превземане на Липци:

Професионален поглед

Украинският военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец, който е служил в украинския генщаб, представи своя поглед. Според него, при Вовчанск нещата остават много тежки и не може да се говори за пълна стабилизация. Руснаците продължават едновременно да опитват да заобиколят Волчанск от запад, по линията Огурцово - Бугроватка, по десния бряг на град Сиверски Донец и да настъпят директно в посока на самия град от селата Гатище и Плетеновка, тоест от северозапад и север през месокомбината и старото летище на Вовчанск, пише той. За маневрата на запад Машовец казва, че "врагът не успя да напредне на противоположния (левия) бряг на Северски Донец в посока Гатище - Синелниково и съответно да блокира по някакъв начин главната комуникационна линия във Вовчанск в района на Кирпично, от страната на Бугаевка и Стари Салтов", което е добрата новина за украинците.

За направлението към Липци украинският военен експерт отбелязва, че руската армия не е успяла достатъчно да разшири фронта и сега има доста тесен участък за развитие на операцията, заради което и почти няма руско настъпление. Според него, в този участък на фронта вече се усеща ефектът от големи загуби в 7-ми и 18-ти руски мотострелкови полкове. Той смята и, че руснаците нямат достатъчно резерви в това направление – съответно, трябва да решат дали да изтеглят резерви от Вовчанск или дори да се откажат от потенциална операция в Суми, за да подсилят направлението към Липци. Машовец обаче счита, че за момента основното руско усилие е насочено към Вовчанск и че руското командване едва ли ще опита да разширява още фронта, специално в Сумска област – заради липсата на достатъчно ресурси. Нещо повече – Машовец поставя под съмнение възможността руснаците бързо да прехвърлят подкрепения от други участъци на фронта и съответно ефективно да пробият Купянското и Лиманското направление заради желанието си да превземат Вовчанск и да го обявят за голям успех – всъщност, според него, има известен "обмен" на руски части между Харковското и Купянското направление, но това пречи на ефективността за руската армия и в двете направления: Руската офанзива към Купянск и Лиман: Стратегии, цели и защо този път може да има успех

Логично, не на това мнение е издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. На среща с командирите на военните окръзи в Руската федерация той обяви, че руските части отбиват украинските контраатаки в Харковска област и постоянно подобряват позициите си, навсякъде по фронта. Същевременно той настоя, че руският военнопромишлен комплекс трябва да произвежда по-ефективни оръжия и че трябва да се увеличи харченето на пари за това – в момента е малко под 9% от БВП при 30% от руския държавен бюджет, харчени за военни цели.

Продължават броженията относно работата по укрепване на украинските защитни линии при границата с Русия. Популярният украински телеграм канал Deep State публикува нови снимки и написа следното: това са кадри от една от уж подготвените защитни позиции. Не говорим за липсата на инженерни и укрепителни съоръжения, а по-скоро за тяхната лоша подготовка и некомпетентен подход, който най-вероятно е представен на военното и политическо ръководство като "успех". Според канала, положението е такова и на други позиции – Deep State предупреждава, че "е много странно, че на 10 км от държавната граница през 2023-2024 година успяхме да завършим само първия етап от строителството. Такъв небрежен подход изигра зла шега в Очеретино (Покровското направление т.е. на запад от Авдеевка, в най-северната точка от сегашната линия на боеве – там руснаците пробиха). И само поради факта, че нашите войници се изтеглиха от позициите си, беше възможно да се избегнат загуби от артилерийски обстрел и FPV дронове. За щастие сега на тези (недобре укрепени) позиции са руснаците": Къде са укрепленията в Харков?: Източени ли са милиони по схеми с фирми-фантоми, питат в Украйна

"Просто не исках Вовчанск да стане втори Бахмут" - така един от командирите в 57-ма украинска бригада Денис Ярославски отговори с ВИДЕО на обвиненията, че разпространява невярна информация за защитата на града и всява паника: Загрижен украински командир или предател бие тревога за Харковска област и Волчанск?

Руската армия опитва да създаде по-удобни позиции за бъдещи настъпления по-навътре в Харковска област, коментира подполковник Назар Волошин, говорител на украинското командване "Хортиця". Руснаците са навлезли на не повече от 8 километра навътре в Харковска област спрямо границата, докато украинците са направили първите си големи укрепени линии на 12 до 20 километра от границата, изчислява в дневния си анализ ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната). Американските анализатори добавят, че заради липсата на разрешение да се ползва западно оръжие за обстрел на цели в Русия, дори укрепени позиции близо до границата на Харковска и Белгородска област остават уязвими за руски удари – след като украинците не могат превантивно да обстрелват и поразяват важни обекти като складове, артилерийски и ракетни системи и т.н. Американският хелзинкски комитет вече настоя САЩ да позволят на Украйна да използва американско оръжие за обстрел на руска територия с цел защита. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен вече каза при посещението си в Киев, че Съединените щати не насърчават Украйна да ползва западно оръжие за операции в Русия, но и не казват на Киев как да води войната.

Войната в Украйна: Бойните действия извън Харковска област

Има определена промяна в това накъде беше насочен руският натиск през изминалото денонощие. (КАРТА) На първо място, участъкът на фронта "Времеевски", на границата между Донецка и Запорожка област (Източното Запорожие). Това са селата Урожайно и Старомайорско, на 9 километра южно от Велика Новоселка. Украинският генщаб съобщава за 22 отбити руски пехотни атаки там, както и че няма загуба на позиции. Това кореспондира с информацията за деня на "Рибар" - и ситуацията изглежда не се различава и в западната част на Запорожието:

(КАРТА) "Противно на твърденията, вражеското присъствие в Работино остава минимум в северните покрайнини". Това е знаково изречение в дневния обзор на "Рибар", с което директно се опровергава твърдението на руското военно министерство, че Работино било "освободено". По-скоромно се изразява руският военен блогър и пропагандист Семьон Пегов в своя обзор – имало руски напредък, украинците активно контраатакували, но неуспешно. В официалния канал в Телеграм на 70-ти руски мотострелкови полк пише, че били превзети основните украински позиции в Работино, но тежките боеве продължавали. Говорителят на украинското командване "Юг" Дмитро Плетенчук също категорично отрече да има някаква промяна в Работино, камо ли руснаците да са го превзели: Русия се хвали със знаков успех на фронта относно символ на украинската контраофанзива'23

На второ място обаче има явен руски натиск в Купянското направление – 20 отбити руски пехотни атаки. Украинският генщаб посочва, че има боеве на юг около Купянск, около 20-25 километра (Ивановка откъм Кисловка и Котляровка, та чак и в Стелмаховка) и че в някои райони украинските части са отстъпили. Няма обаче хвалби нито от "Рибар", нито от Пегов за голям руски пробив.

В Покровското направление (на запад от Авдеевка) има 18 отбити руски пехотни атаки и нищо ново значимо - както и в Кураховското направление, където украинците още не предават Красногоровка и Григоровка. Нищо особено ново и в Часов Яр - само 5 отбити руски пехотни атаки, като изглежда руснаците опитват да се пренасочат към фланговете на града, а не да пробват да пробият централно през източните предградия "Канал" и "Нови".

ОЩЕ: Руските доброволци се бият срещу руската армия: Новините от Харков (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес