Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За първи път: HIMARS порази Курска област. Уникална операция на украинските морски дронове

24 юни 2024, 13:01 часа

Украинските въоръжени сили са използвали HIMARS за първи път по време на атака в Курска област на Руската федерация. Сградата на местен клон на Федералната служба за сигурност (ФСБ) е била поразена, твърди независимият руски Телеграм канал ASTRA.

Реклама

Според източници на канала - на 22 юни украинските въоръжени сили са изстреляли две ракети HIMARS в Курска област - по село Мирни в Суджански район и село Долгие Буми в Беловски район. И двете ракети са били свалени, но фрагменти частично са разрушили сградата на граничното управление на ФСБ в Суджа.

Един служител е бил ранен, повредени са и два автомобила, допълва ASTRA.

Още: HIMARS пращат поздрави на Путин: Защо разрешението на Запада за удари по Русия е ключово

Изпълняващият длъжността началник на Курска област преди дни съобщи за успешна работа на ПВО и че последиците от нападението вече уж са ликвидирани. Местни жители пишат обаче, че са останали без ток.

Припомняме, че Украйна вече може да използва HIMARS и няколко други американски оръжия (без ATACMS) за нападения по цели на територията на Русия. Първоначално САЩ даваха удари само от другата страна на границата при Харковска област, но след това разшириха обхвата на действие. Въпреки това украинските сили искат да получат от Вашингтон още възможности: Объркване: САЩ не дават да се стреля по важни руски летища? Нова гореща точка на фронта (ВИДЕО).

Успехи за украинските морски дронове - нова информация

През 2023 г. украинските служби (СБУ) успешно са провели първата в света дистанционна минна операция с помощта на морски дронове, съобщи междувременно The Wall Street Journal. Безпилотните апарати са поразили четири руски кораба.

Снимка: Getty Images

Военноморските дронове Sea Baby ("Морско бебе") заложиха около 15 подводни мини, всяка с тегло 180 кг, близо до Крим, прицелвайки се във вражески военни кораби, пише изданието.

Още: 14-и пакет санкции: ЕС забрани на партии и НПО-та да получават пари от Путин

Украйна планира да създаде отряди от до 20 дрона с различни функции, които заедно да възпроизвеждат възможностите на пълноценен военен кораб, гласи още материалът.

Още: Ранен си - убивам те: Глупост в руската армия. Падна ли крепост на ВСУ до "Пътя на живота"? (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес