Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

WSJ: Украйна е принудена от западните партньори да търси "план Б" за войната

11 септември 2024, 21:00 часа • 3198 прочитания

Докато Западът обмисля да разреши на Украйна да използва ракети за нанасяне на удари по-дълбоко в Русия, САЩ и европейските страни настояват Киев да разработи надежден план за това какво може да постигне през следващата година във войната.

Това съобщава The Wall Street Journal, като се позовава на източници сред западни и американски официални лица.

Още: Русия с контраатака в Курска област, Байдън даде надежда за ATACMS (ОБЗОР - ВИДЕО)

Украйна търси "план Б"

САЩ и европейските съюзници все още подкрепят дългосрочната цел на украинския президент Володимир Зеленски да изтласка Русия от цяла Украйна. Но тъй като обществената подкрепа сред някои от ключовите съюзници на Киев намалява, а Русия постига бавен напредък в Източна Украйна, някои европейски дипломати казват, че украинците трябва да бъдат по-реалистични по отношение на целите си по време на войната. Това може да помогне на западните служители да убедят избирателите в необходимостта от оръжия и помощ.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и британският външен министър Дейвид Лами пристигат в Украйна днес, 11 септември, за да се срещнат с украински официални лица и да обсъдят как най-добре да се определи победата. Ще обсъдят и каква помощ ще е необходима на Киев за постигането ѝ.

Високопоставени европейски служители твърдят, че на Киев е било казано, че пълната украинска победа ще изисква стотици милиарди долари западна подкрепа - нещо, което нито Вашингтон, нито Брюксел могат реално да осигурят, пише WSJ.

Още: В Киев ли щеше да е Путин при мандат на Тръмп? Лют спор за Украйна в президентския дебат (ВИДЕО)

Във вторник Блинкен заяви, че пътуването му е отчасти за да види „как точно украинците определят своите нужди в този момент. Той и Лами ще докладват на президента Джо Байдън и на британския министър-председател Киър Стармър, които ще обсъдят нуждите на Украйна на среща помежду си - съгласно оценката на топ дипломатите си.

Това би могло да бъде прелюдия към подписването от страна на САЩ и Великобритания на споразумение за използване на ракети с голям обсег за поразяване на цели в Русия от страна на Украйна, но официални лица предупреждават, че не е взето окончателно решение, пише американският вестник.

Във Вашингтон говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби заяви, че пътуването до Киев няма за цел да въвлече Украйна в преговори. „Разбира се, най-вероятният резултат тук е постигане на споразумение чрез преговори, но кога ще се случи това, при какви условия и обстоятелства, ще реши президентът Зеленски“, каза той.

Още: Зеленски: Ще консолидираме света за твърд отговор на подстрекаването на войната (ВИДЕО)

Зеленски адаптира позицията си

И Русия, и Украйна заявиха, че са готови за прекратяване на огъня или за мирни преговори, въпреки че и двете страни изглеждат далеч от подобна среща и далеч от допирна точка: Кремъл отказва добронамерени преговори с Киев, московчани усетиха в какво ги вкара Путин (ОБЗОР - ВИДЕО).

Снимка: Facebook.com, Володимир Зеленски

Украйна настоява, че руските войски трябва да се изтеглят от страната, преди от Киев да седнат на масата за преговори. През юни Кремъл поиска от Украйна да отстъпи загубени територии и да се откаже от допълнителни земи, както и да се откаже от амбициите си за присъединяване към НАТО. Въпреки че Владимир Путин твърди, че иска да започне мирни преговори, той не говори сериозно. Според западни служители диктаторът продължава да вярва, че разполага с нужното във военен аспект, за да унищожи независимостта на Украйна.

Продължаващата военна подкрепа от страна на Запада е жизненоважна. Дипломатическият натиск идва в навечерието на ключовото пътуване на Зеленски до САЩ. Той обеща да изложи план за победа пред Общото събрание на ООН този месец и заяви, че иска да се срещне с кандидатите за президент Доналд Тръмп и Камала Харис, за да си осигури тяхната подкрепа. Не е ясно дали тези срещи ще се състоят. Зеленски посочи още, че планът за победа ще бъде представен пред Тръмп, Харис и Джо Байдън: Стратегията на САЩ за Украйна: Белият дом представи доклад на Конгреса.

Западните дипломати продължават да твърдят, че президентските избори в САЩ остават от решаващо значение за това каква помощ може да очаква Украйна в краткосрочен план. Но малцина вярват, че западната подкрепа може да продължи на сегашните нива в продължение на много години.

Планираното ново мирно предложение на Зеленски е последният знак, че той адаптира публичната си позиция, която досега се фокусираше върху връщането на цялата територия на Украйна преди мирните преговори. През лятото украински, руски и западни официални лица заявиха, че Украйна обмисля преговори с Русия за ограничаване на нападенията срещу енергийната инфраструктура на другата страна - нещо, което Москва отрече.

Още: Украински земи за Русия? Мирният план на Шолц според La Repubblica

"Политическо самоубийство"

Последните проучвания на общественото мнение показват постепенно увеличаване на броя на украинците, които са склонни да преговарят за мир, но малко над половината от населението подкрепя войната, докато Украйна не си върне цялата територия.

Политическият анализатор Олексий Ковжун смята, че признанието, че бойните действия могат да приключат, ако Русия задържи украинската територия, би било невъзможен политически риск за Зеленски. "Това е политическо самоубийство и не може да се случи", казва той.

Още: Съветникът по националната сигурност на Индия отива при Путин за мир в Украйна

Джонатан Еял - помощник-директор на Кралския институт на обединените служби - заяви, че е добре да се разговаря с Украйна насаме за предизвикателствата пред нея и за това какво би означавала победата. Някои от най-близките съюзници на Киев - като литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис - от известно време предупреждават, че решимостта на Запада да помогне на Украйна да си върне територията намалява. Той се присъедини към украинските призиви за по-бързи военни доставки и облекчаване на правилата, ограничаващи използването на западни оръжия срещу Русия.

Въпреки че изненадващата стъпка за нахлуване на руска територия в района на Курск беше възприета от украинците като унижение за Путин, на Запад нараства загрижеността, че тя може да изчерпи способността на Киев да се защитава в дългосрочен план, считат западни анализатори.

Още: Тръмп с конкретика как ще пробва да спре войната в Украйна, обиди се на Путин

Украинските официални лица се надяваха, че офанзивата ще принуди Русия да изтегли войските, които са от решаващо значение за настъплението ѝ на територията на Украйна. Но все повече признаци сочат, че Москва не се е хванала на въдицата, а руската офанзива продължава със завземане на стратегически територии в Източна Украйна.

Андрю Вайс - вицепрезидент по изследванията във Фондацията за международен мир „Карнеги“ - казва, че партньорите на Киев със сигурност са загрижени за способността на Украйна да устои на пълномащабно руско военно нападение. Но отбелязва, че западните правителства имат ограничени възможности да принудят Украйна да направи отстъпки, които тя не желае. "Операцията в Курск е поредното напомняне, че украинците запазват значителна дързост и желание да изненадат дори западните си партньори", казва той.

Още: Новата лъжа на Путин: Ако има мир, Зеленски вече няма да е президент (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес