Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Във Великобритания: Сблъсъци на протести и контрапротести заради убийство на деца и страх от расизъм

04 август 2024, 00:28 часа • 2071 прочитания

"Няма оправдание за насилието по време на крайнодесните протести". Това заяви британският премиер Кийр Стармър във връзка с демонстрациите, предизвикани от дезинформацията за инцидента, при който 17-годишен уби 3 момичета в Саутпорт, край Ливърпул, предаде АФП: Официално обвинение срещу 17-годишен тийнейджър за убийството на 3 деца в Саутпорт

Стармър проведе разговори с високопоставени министри и "потвърди, че правителството подкрепя полицията да предприеме всички необходими действия, за да осигури безопасността по улиците", предаде БГНЕС.

Думите на премиера дойдоха, след като се стигна до сблъсъци между протестиращи и органите на реда в няколко английски града. Сред тях бяха Манчестър, Ливърпул и Белфаст. Навсякъде кънтяха призиви: "Спрете лодките" и "Спасете децата ни". Основната причина - фалшивата новина, че имигрант е извършил убийството на трите момиченце. 17-годишният обвинен е роден в Кардиф, Уелс, и се казва Аксел Муганва Рудакубана.

Още: Daily Mail: Свързан с Русия сайт за фалшиви новини предизвика сблъсъците в Саутпорт

Отговор имаше - контрапротести, на които се чуваше "Аллах Акбар" и то насред Саутпорт. Стигна се до сблъсъци, има ранени - полицията съобщава и за пострадали служители на реда, и четирима задържани (ВИДЕО, 18+). Отделно, в Белфаст протестът и контрапротестът се обстрелваха с фойерверки - една жена от искащите да няма расизъм е ранена. Наложи се в действие да влизат специализирани полицейски сили за борба с безредиците, предаде CNN.

Още: Безредици и бой с полицията след убийството на 3 деца в Саутпорт (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес