Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Върховният съд в Испания отказа да помилва Карлес Пучдемон

01 юли 2024, 17:16 часа
Реклама

Върховният съд на Испания, най-висшата съдебна инстанция в страната, отказа да амнистира лидера на движението за независимост на Каталуния Карлес Пуичдемон. Той е в изгнание след неуспешния опит за отделяне на региона от Испания през 2017 г.

Реклама

Съдът запази и заповедта за ареста му, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Издадена е заповед, в която се обявява амнистията за неприложима по делото срещу Пучдемон.

Още: Сепаратистът Пучдемон иска да участва в предсрочните избори в Каталуния

Готвеното завръщане на Пучдемон

По-рано през годината испанските депутати одобриха Закон за амнистия на каталунските сепаратисти като част от сделката премиерът Педро Санчес да остане на власт. Така Карлес Пучдемон вече обмисляше завръщането си след години самоналожено изгнание, за да избегне съдебно преследване.

Санчес беше подложен на тежки критики, че си е "купил" преизбирането си, помилвайки каталунските сепаратисти. Явно обаче тази амнистия не важи за Пучдемон.

Снимка: Getty Images/Guliver

Още: Разследват Карлес Пучдемон за тероризъм

Кой е Карлес Пучдемон?

През 2017 г. Карлес Пучдемон избяга от страната заради съдебно преследване за отцепването на Каталуния от Испания, докато той оглавяваше местното правителство. Мадрид пое контрол над региона, а задно с лидера си много сепаратисти също напуснаха държавата.

През януари 2023 г. Върховният съд на Испания оттегли обвиненията срещу Пучдемон за бунт, след като реформа на наказателния кодекс на страната отмени този вид престъпление. Той обаче все още е изправен пред обвинения в неподчинение и присвояване, които го заплашват с до 8 години затвор. Бунтът го заплашваше с максимален срок от 15 години затвор.

Испания направи опити да екстрадира Пучдемон по време на престоя му в Германия, Белгия и Италия, но тези опити се провалиха, като и трите държави отказаха да го върнат заради имунитета му в Европейския парламент. През 2023 г. Общият съд на ЕС го лиши от правото му на имунитет.

Мадрид промени наказателния си кодекс преди две години, за да премахне стария закон за бунт, според който някои сепаратистки политици бяха осъдени на до 13 години затвор след неуспешния опит на Каталуния за независимост през 2017 г.

Още: Мадрид се вдигна срещу испанския премиер и амнистията за независимостта на Каталуния (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес