Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Въпреки престъпните снимки на деца: Топ водещ на BBC избегна затвора

16 септември 2024, 16:49 часа • 551 прочитания

Бившият водещ на BBC Хю Едуардс, който някога бе едно от най-надеждните и разпознаваеми лица на британската телевизия, избегна затвора, въпреки че е имал "отвратителни" снимки на деца. Главният магистрат Пол Голдспринг даде на 63-годишния Едуардс присъда от шест месеца лишаване от свобода, отложена за срок от две години. Това означава, че той няма да бъде лишен от свобода, освен ако не извърши повторно престъпление в рамките на този срок. Едуардс трябва да посещава и програма за лечение на сексуални престъпници за 40 дни, както и да премине 25 дни рехабилитация.

Едуардс преведе британците през някои от най-тежките събития в страната през последните две десетилетия, включително смъртта на кралица Елизабет II през септември 2022 г. Неговият спокоен изказ – в съчетание с репутацията на обществената медия за безпристрастност на журналистите – го направиха успокояващо присъствие за милиони.

Но сега неговата репутация и кариера са сринати, след като той се призна за виновен през юли по обвинения за създаване на неприлични снимки на деца между декември 2020 и август 2021 г. Бившият водещ призна, че е получил 41 неприлични изображения на деца по WhatsApp, изпратени от 25-годишен осъден педофил. Повечето деца са били на възраст между 13 и 15 години, а едно е било между 7 и 9-годишно.

Още: Известен водещ на BBC на съд за неприлични снимки на деца

Снимка: Getty Images

Осъждайки Едуардс, главният магистрат Пол Голдспринг заяви, че ако го изпрати в затвора, ще има риск от "значителни вреди" от други затворници, както и от самоубийство. Той посочи и че бившият водещ е проявил разкаяние. Но магистратът каза, че няма нужда от незабавно лишаване от свобода, въпреки че престъплението е изключително сериозно. 

Адвокатът на защитата Филип Еванс заяви пред съда, че Едуардс е приел "отблъскващия характер на изображенията" и "дълбоко съжалява", че е "предал толкова много хора". Грозеше го максимална присъда от 10 години и минимална от 12 месеца затвор.

Още: Откриха тялото на изчезналия журналист от BBC на популярен гръцки остров

Краят на кариерата

За първи път Едуардс беше арестуван през ноември миналата година, а през юни му бе повдигнато обвинение. Случаят беше оповестен публично едва в края на юли, броени дни преди явяването му пред съда. Уелският водещ подаде оставка от BBC през април по "медицински причини" след 40 години работа в телевизията.

Финансираната от данъкоплатците BBC, чиято марка се гради на обществено доверие, призна, че е била уведомена от полицията за ареста. Телевизията беше критикувана, че е продължила да плаща заплата на Едуардс в продължение на шест месеца след това, припомня БГНЕС.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес