Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вулканът Етна отново изригна, полетите в Сицилия са отменени (ВИДЕО)

04 август 2024, 14:17 часа • 1562 прочитания

Пътуването до и от италианския остров Сицилия в момента е прекъснато поради поредното изригване на вулкана Етна.

Международното летище в Катания отложи полетите заради дима, който Етна изхвърля във въздуха - той нарушава видимостта за пилотите.

Близките градове също са покрити с черна вулканична пепел, след като кратерът Ворагине започна да изригва снощи, 3 август.

Още: Етна отново изригна, летището в Катания затвори

Нарушени полети

Понастоящем пристигащите самолети в Катания, която се намира на източния бряг на Сицилия и в подножието на планината Етна, най-активния вулкан в Европа, са ограничени до шест на час, съобщи Euronews.

Някои отпътувания също са забавени. По време на предишни изригвания полетите са били пренасочвани към други летища на острова като Палермо и Комисо, но не е ясно дали това ще се случи и днес.

Още: Ново изригване: Вулканът Етна вече има нов връх поради натрупаната пепел

Препоръки и насоки

Ръководството на летището посъветва пътниците да се свържат с авиокомпаниите си, за да получат информация за своите полети. Можете да проверите приложенията или уебсайтовете на авиокомпаниите за най-актуална информация, както и техните канали в социалните медии. Също така следете електронната поща, с която сте направили резервацията, тъй като авиокомпанията или платформата за резервации може да се свържат с вас, за да ви уведомят за промени.

Въпреки че не са публикувани официални данни, таблата за пристигащи на летището показват закъснения от 30 минути до един час за някои полети.

Досега тази сутрин повечето заминаващи самолети са излетели навреме, но ако пистите се задръстят, това може да има последващ ефект.

Катания е най-популярното летище в Сицилия сред чуждестранните туристи, тъй като островът е в разгара на летния сезон. Градът, а и целият остров, са особено популярни сред българите.

Още: МВнР предупреждава: Не пътувайте до Сицилия заради вулканите Етна и Стромболи

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес