Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вулин пак е в Русия - задълбочава разузнавателните връзки на Белград с Москва

16 октомври 2024, 18:01 часа • 812 прочитания

Сръбският вицепремиер Александър Вулин разговаря днес, 16 октомври, в Москва с директора на руската служба за външно разузнаване Сергей Наришкин за по-нататъшното подобряване и укрепване на сътрудничеството между структурите за сигурност на Сърбия и Русия.

Наришкин подчерта усилията на Вулин, който, докато беше министър на отбраната, вътрешните работи и директор на Агенцията за сигурност и информация, повлия на развитието на добри отношения между сръбските и руските служби.

Вулин благодари на Наришкин за надеждното и винаги сигурно партньорство и подкрепа за Сърбия, съобщиха сръбските медии, цитирани от БТА.

Още: Вулин обсъди отношенията между Белград и Москва с високопоставен руски дипломат

Вулин и авантюрите му в Русия

Александър Вулин, в качеството си на сръбски вицепремиер, отговаря за отношенията между Сърбия и Русия. През последните месеци той често посещава Руската федерация, където според сръбското правителство е разговарял с представители на Министерството на външните работи, Министерството на отбраната и други институции.

През септември Вулин се срещна и с руския диктатор Владимир Путин и посочи, че Белград е "не само стратегически партньор, но и съюзник на Русия".

Снимка: Правителство на Република Сърбия

Още: За пореден път: Вулин отива в Русия, среща се с Путин

Срещата на Вулин с Путин се състоя само няколко дни след като френският президент Еманюел Макрон посети Сърбия. Тогава Белград подписа споразумение за закупуване на френски изтребители "Рафал" - стъпка, на която се гледа като евентуално отдалечаване от Москва. Сърбия опитва да държи балансирани отношения между Русия и Запада.

САЩ наложиха санкции на Вулин миналия юли, като го обвиниха в участие в незаконни доставки на оръжие, трафик на наркотици, злоупотреба със служебното положение и разпространяване на влиянието на Русия на Балканите.

Още: Вулин: Европейският съюз е свършен, БРИКС е надеждата на Сърбия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес