Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вучич: Сърбомразци спечелиха изборите в Черна гора

01 октомври 2024, 11:06 часа • 631 прочитания

Сръбският президент Александър Вучич обвини бившия премиер на Черна гора Мило Джуканович, че е "обсебен от Сърбия".

Опозиционната Демократическа партия на социалистите на Джуканович спечели местните избори в Подгорица на 29 септември. По улиците на столицата активисти на партията организираха празненство. Бившият премиер беше заснет в нощен клуб да се весели под звуците на сръбска песен с променен текст, който гласи: "Никой нищо не може да ни направи, по-силни сме от Сърбия".

В коментар за видеото Вучич каза, че той и Джуканович споделят "една и съща мания за Сърбия".

Още: Вучич към Ватикана: Благодаря за непризнаването на Косово

"Видях го, интересно е. Почти всичко в нашите програми, планове, идеи е различно, мислим за всичко по различен начин, но имаме една обща мания – и двамата сме обсебени от Сърбия. Аз я обичам, той я мрази и нямам проблем с това", заяви Вучич, цитиран от БГНЕС.

Той допълни, че ще продължи да обича страната си, а Джуканович "може да продължи да мрази Сърбия".

"Ще я обичам още повече, но в същото време ще уважавам Черна гора. Колкото и да пее и мрази Сърбия, тя ще върви напред. Няма да кажа нито дума срещу Черна гора. Благодарим им, че ни показаха колко са обсебени от Сърбия. Те могат да пеят каквото си искат, а това, което правим, говори много повече от всяка песен срещу страната ни", продължи сръбският президент, цитиран от официоза "Политика".

БГНЕС припомня, че през 2016 г. в Черна гора беше направен опит за държавен преврат, за да се отклони Подгорица от пътя към НАТО и Европейския съюз. Двама руски граждани Едуард Шишмаков и Владимир Попов, осем сръбски граждани и сръбските лидери Милан Кнежевич и Андрия Мандич са подготвяли насилствена смяна на правителството с активната помощ на Сръбската православна църква, според Специалната прокуратура. Целта е била премиерът Мило Джуканович да бъде свален от власт и убит. 

Още: Сърбия в центъра на прокси войната между Изтока и Запада: Какво всъщност иска Белград?

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес