Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Все повече украинци се местят в Киев - в безопасност са заради западната ПВО (ВИДЕО)

20 ноември 2023, 15:53 часа • 2741 прочитания

Инна Козич, специалист по комуникации от Киев, все още плаче, когато си спомня за първите седмици от миналогодишната руска обсада на украинската столица. "В един момент аз и децата ми спахме в един коридор в продължение на три седмици. Отивах да си легна, без да съм сигурна дали всички ще се събудим на следващия ден", спомня си тя.

Само че противовъздушната отбрана, която сега защитава столицата, я кара да се чувства по-сигурна в Киев, отколкото където и да е другаде в Украйна. Даже дотолкова, че се страхува да излиза извън града.

"Дори се страхувах да заведа децата си на лятна ваканция, защото знаех, че другите региони, за съжаление, нямат толкова силна противовъздушна отбрана, колкото ние сега. И изпитвам толкова много болка за украинците от другите региони, които все още са принудени да живеят под ежедневните руски бомбардировки", казва Козич, цитирана от Politico.

Още: Удар по Киев с космическа ракета: "Билд" разкри руски план за атентат (АУДИО)

Когато на 24 февруари 2022 г. започна пълномащабната руска инвазия, отчаяният президент Володимир Зеленски призова Запада да затвори небето на Украйна за руската авиация и ракети. Това не се случи, но съюзниците на украинците постоянно изпращаха някои от най-добрите си системи за противовъздушна отбрана, за да помогнат за защитата на градовете в страната и особено на Киев.

Още: Русия пусна в действие по-опасен за украински бронирани машини дрон (ВИДЕО)

От Бук М1 и C-300 до Patriot

Когато войната избухна, Киев разчиташе на съветските противоракетни системи със среден обсег С-300 и Бук М1. Това беше проблем, тъй като заместващите ракети до голяма степен се произвеждат от Русия.

Тази защита сега е подсилена със системи с малък обсег на действие Gepard от Германия и противовъздушна отбрана с малък обсег на действие Avenger от САЩ за сваляне на дронове и крилати ракети.

Още: Русия поведе война с жените на мобилизираните (ВИДЕО)

На средна дистанция Украйна използва: MIM-23 Hawk от САЩ, произведени от Raytheon; NASAMS, разработена от Raytheon и норвежката Kongsberg; и германската IRIS-T SLM.

Защитата на далечни разстояния се осигурява от американските Patriot PAC-3 и Eurosam SAMP/T, доставени от Франция и Италия.

Украйна скоро трябва да получи и хибридни системи - западни ракети, изстрелвани от съветски установки: Хибридни ПВО системи за Украйна: САЩ ги изпробваха и са доволни (ВИДЕО)

Снимка: Getty Images

"Продължаваме да очакваме подкрепа от съюзници и партньори. Нуждаем се от повече въздушна отбрана, по-разнообразна. И не само за столицата, но и за всеки украински град. Всеки зенитно-ракетен комплекс струва колкото злато", казва пред Politico ръководителят на Киевската военна администрация Серхий Попко.

Още: Военният министър на САЩ пристигна в Киев с "важно съобщение" (СНИМКА)

След като Русия за първи път подложи на изпитание Patriot, атакувайки безуспешно Киев в продължение на повече от 20 дни през май, киевчани за първи път се почувстваха в относителна безопасност.

Скоро хора от други региони, където противовъздушната отбрана не е толкова силна, започнаха да се преместват в Киев и околностите му, въпреки че градът все още е често атакуван. Този уикенд Русия изпрати вълна от дронове срещу столицата на Украйна, повечето от които бяха свалени.

"С наближаването на зимата ще има още руски опити ударите да станат по-мощни. От решаващо значение за всички нас в Украйна е да бъдем сто процента ефективни", каза през уикенда президентът Зеленски.

Безопасно убежище

По данни на Международната организация по миграция към ООН от септември - в Киев и околностите му живеят близо 600 000 разселени хора от други части на Украйна.

Още: Нито един руски военен кораб в Черно и Азовско море: Малка пауза на фронта в Украйна (ВИДЕО)

В други големи градове също се наблюдава наплив на вътрешни бежанци, като в Днепропетровска и Харковска област вече са приютени по около половин милион души.

Местен брокер на недвижими имоти разказва, че когато системите Patriot са пристигнали в Киев, хора от Днипро и Запорожие започнали активно да се местят и да търсят жилища в столицата. Украинците от чужбина също започнали да се завръщат след май тази година. Всичко това е довело до скок в цените на местните недвижими имоти, които са се сринали в първите месеци на войната.

Преди пълномащабната инвазия в украинската столица живееха около 3,9 млн. души. До пролетта на 2022 г. обаче 1,9 млн. души са избягали, казва Денис Судилковски - бизнес директор на онлайн платформата за недвижими имоти LUN. Повечето от тези хора вече са се завърнали.

Още: Анализ: Ще се справи ли САЩ с всички кризи по света?

По данни на LUN - до есента на 2022 г. цените на наемите почти са се върнали на нивата отпреди инвазията.

"Завръщането на хората се забави, когато руснаците започнаха да обстрелват енергийната инфраструктура. Зимата на 2022-2023 г. обаче показа, че Киев е способен да защити небето си с модерни западни системи за противовъздушна отбрана, и още от пролетта на 2023 г. започнахме да наблюдаваме по-нататъшно нарастване на търсенето на жилища за дългосрочно отдаване под наем в Киев", казва Судилковски.

Все още Киев е военна зона

Но столицата не е в пълна безопасност, както показаха нападенията от този уикенд. Сирените за въздушни атаки все още се активират почти всеки ден, а украинските власти призовават хората да останат предпазливи.

Още: Военна помощ за Украйна и Израел от САЩ: Перспективите

"С допълнителните системи за противовъздушна отбрана нивото на защита на столицата от въздушни нападения стана по-добро. Но никога не се уморявам да повтарям, че най-добрата защита е да се приберете в убежището по време на въздушна тревога. Горчивият опит доказва, че дори свалените ракети носят смъртоносна заплаха поради многобройните отломки", казва Серхий Попко от областната военна администрация.

Докато хората в Киев се чувстват по-сигурни, тези в източните и южните райони на Украйна все още страдат от ежедневните бомбардировки. Руснаците нанасят удари по Одеса и нейното стратегическо пристанище, както и по областите Херсон, Донецк и Запорожие.

Украинското правителство настоява съюзниците си да осигурят повече средства за противовъздушна отбрана, за да покрият защитата и на други градове. "Колкото по-защитено е украинското небе, украинските градове и села, толкова повече възможности ще има нашият народ за икономическа дейност, за производство, за отбранителната промишленост ", каза Зеленски. Президентът на Украйна също така заяви, че Киев иска да произвежда оръжия съвместно с партньорите си.

"Руснаците са коварни и сплашването на цивилни граждани с ракетен терор е една от стратегиите им. Те никога няма да се откажат да обстрелват цивилни граждани и инфраструктура. Затова трябва да сме сигурни, че имаме с какво да защитим нашите хора", споделя Инна Козич от Киев.

Още: Зеленски: Още ПВО системи NASAMS бяха въведени в бойно дежурство (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес