Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Все повече британски политици искат споразумение с ЕС, за да няма тотално отделяне на Острова

28 юни 2016, 08:00 часа • 1353 прочитания

Великобритания трябва да проведе още един референдум, този път за условията по излизането на страната от Европейския съюз, ако новото правителство успее да постигне споразумение с Брюксел за мигрантите. Това каза министърът на здравеопазването на Великобритания Джереми Хънт, предаде БГНЕС.

Според него новият премиер трябва да обсъди с Брюксел условията на излизането на страната от ЕС, а след това постигнатото споразумение трябва да бъде предоставено за оценка на британската общественост. Съобщава се, че въпросът може да бъде подложен на референдум или да бъдат организирани нови общи избори.

Според Хънт освен това при определени условия Великобритания може да не излезе от единния европейски пазар. Затова Лондон трябва да постигне разумен компромис с Брюксел при такива условия за свободно предвижване на работна сила, при които в Обединеното кралство ще могат и да контролират границите си.

Страната не е длъжна да се обръща към чл. 50 от Лисабонския договор, в който е описана процедурата по излизането на някоя страна член от Съюза, тъй като в този случай преговорният процес ще се ограничи до 2 години, след което могат да ни изхвърлят без никакво споразумение, каза още Хънт. Ето защо преди да се определят срокове, е необходимо да се договорят условията на напускане на ЕС и да се представят на британците, заяви той.

Междувременно холандският премиер Марк Рюте се присъедини към политическите гласове от Европа, които настояват Великобритания да активира член 50 от Лисабонския договор. Великобритания се нуждае от седмица, за да започне процесът, смята той. По негово мнение на този етап е нежелателно да се оказва натиск върху страната, оказала се в криза. „Британците на първо място трябва да урегулират вътрешнополитическата ситуация“, счита Рюте. Той изрази съгласие с мнението, че „Великобритания трябва да излезе от ЕС колкото се може по-скоро“, но подчерта, че трябва да се уточни, че бързо означава бързо, колкото е възможно.

Рюте добави, че при обсъждането на Brexit на срещата на върха в Брюксел на 28 и 29 юни „защитата на холандските интереси ще е за него приоритет номер едно, две и три“. На първо място ние искаме да предотвратим европейските страни, и по-конкретно Холандия, да пострадат в резултат от излизането на Великобритания от ЕС, каза Рюте. По време на дебатите на съвещанието лидерът на крайнодясната Партия на свободата Герт Вилдерс издигна предложение за разпускане на правителството и провеждане на референдум за излизане на Холандия от ЕС. Мнозинството депутати в холандския парламент обаче не приемат тази идея.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес