Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Времето на Путин изтича: Пробивът в Украйна става все по-малко възможен

08 юни 2024, 19:40 часа
Реклама

В продължение на месеци руската армия постигна само ограничени успехи на бойното поле срещу украинските войски, които бяха лишени от достатъчно оръжия и боеприпаси. Но предимството за путинската армия започна да намалява в момента, в който Киев отново може да разчита на военна помощ от своите американски и европейски съюзници. Така прозорецът за руски пробив се стеснява, макар руската армия да не спира да обстрелва с ракети и дронове украинските градове и критичната енергийна инфраструктура.

Офанзивата в Харковска област се превърна в провал

Русия се опита да отвори нов фронт в североизточния регион на Украйна - в Харковска област, но нещата за руснаците забуксуваха и путинската цел да се създаде буферна зона по границата е далеч от това да бъде постигната, пише в свой анализ Блумбърг. Украйна по всичко изглежда, че нанася значителни загуби на руските войски в битките около град Вовчанск.

Руските сили напреднаха незначително, откакто превзеха стратегическия източноукраински град Авдеевка през февруари с цената на огромни жертви след много месеци на кръвопролития. Те се опитваха и седмици наред да превземат ключовото селище Часов Яр в източната Донецка област.

Още: Зеленски: Без контрол върху Украйна на Русия ще й се наложи да бъде нормална държава, а не колониална империя (ВИДЕО) 

Война на изтощение, която се обръща против Путин

Русия се стреми да изтощи силите на Украйна, но цената за нея самата е изключително висока, смята Руслан Пухов, ръководител на базирания в Москва Център за анализ на стратегии и технологии. „Това може да доведе до прекомерно изчерпване на силите от руска страна, което да даде шанс на украинците да контраатакуват.“

Докато Русия засилва атаките си на няколко точки по фронтовата линия, „имаме шансове да променим ситуацията в наша полза“, написа главнокомандващият украинската армия Олександър Сирски в сряда в Telegram.

Путин настоява, че неговите военни цели остават непроменени и че Русия ще се бие толкова дълго, колкото е необходимо, независимо от нарастващите й жертви във война, която се води трета година и не се вижда краят й. Украйна и нейните съюзници са изправени пред предизвикателството да поддържат съпротива в една война, която до голяма степен е в задънена улица.

Още: Рогозин е подплашен: Украинските дронове са навсякъде над главите ни. Мрачно зрелище (ВИДЕО) 

И при съотношение 10:1 Украйна удържаше 

Докато украинските официални лица вдигнаха тревога за заплахата от руски пробив след като в продължение на месеци бяха забавени доставките на оръжие от САЩ, войските на Киев предимно удържаха линията на отбрана, въпреки че бяха превъзхождани в съотношение 10:1 от окупационната армия на Москва. Сега когато администрацията на президента Джо Байдън бърза да достави американското оръжие на Украйна, след като Конгресът най-после одобри финансирането от 61 милиарда долара през април, балансът на огневата мощ започва да се променя.

„Украйна беше в дълбока дупка поради забавянето“ в изпращането на американско оръжие, призна и съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан пред репортери във вторник на борда на Air Force One. „Но видяхме, че те издържаха на руските атаки“ и в ситуация, която се развива динамично, с оръжията, които сега пристигат на бойното поле, вече се вижда разликата, добави той.

Държавите от Европейския съюз също увеличават помощта и доставките на оръжия, за да подпомогнат Киев, въпреки че Унгария продължава да блокира милиарди евро за по-широка военна подкрепа.

Още: HIMARS пращат поздрави на Путин: Защо разрешението на Запада за удари по Русия е ключово 

САЩ и Германия също дадоха позволение за удари в Русия

Сега Путин е изправен и пред промяната в отношението на съюзниците на Украйна, след като САЩ и Германия се присъединиха към държавите начело с Обединеното кралство, които разрешиха на Киев да използва техните оръжия за удари по цели в граничните райони на Русия. Френският президент Еманюел Макрон в четвъртък каза, че работи върху изпращането на коалиция от инструктори, които да обучават хиляди войници в Украйна, въпреки заплахите за ответни мерки от Москва.

„Перспективите Русия да постигне победа тази година са значително намалени в резултат на възобновените доставки на оръжие", каза Бен Бари, старши сътрудник по сухопътна война в базирания в Лондон Международен институт за стратегически изследвания. „Русия може да има по-голям брой войници, но много от техните първокласни бронирани превозни средства са унищожени“ и ще отнеме години, за да се възстанови армията до нивото й от 2022 г., смята той.

Още: Путин мрънка: Не ние започнахме с ядрената риторика, онази госпожа от Великобритания беше (ВИДЕО) 

Руската икономика се задъхва

Решението на Путин да назначи икономиста Андрей Белоусов за министър на отбраната миналия месец на мястото на Сергей Шойгу подчерта необходимостта на Русия да изцеди повече от разтегнатите ресурси на една икономика, която прегрява, дори ако безпрецедентните международни санкции не успяха да предизвикат нейния колапс.

Разходите за отбрана като процент от брутния вътрешен продукт се доближават до нивата, достигнати последно в разгара на Студената война през 80-те години на миналия век по време на Съветския съюз, ограничавайки способността на Русия да продължи да увеличава военното си производство.

Докато Русия значително увеличи производството на ракети, артилерия, танкове и боеприпаси след нахлуването през февруари 2022 г., „изграждането на ефективна икономика за въоръжените сили е от съществено значение днес“, каза Путин на среща на 25 май с представители на военната индустрия. Тя трябва да „генерира възвръщаемост на всяка рубла, която инвестираме в нея“.

Мобилизация?

Със сигурност и Русия, и Украйна са изправени пред огромни предизвикателства, особено за да заменят убитите си и ранени войници. И докато украинският президент Володимир Зеленски подписа нов закон за мобилизация, намаляващ възрастта за набор, то Кремъл твърди, че няма да има нова мобилизация (въпреки че провежда непрекъснато скрита такава - бел.ред.).

Но следвайки политика на избягване на социалното напрежение заради войната, Русия е малко вероятно да си осигури достатъчно войски за успешна офанзива в Украйна, според анализатора Пухов. „За истински пробив Кремъл ще има нужда от много повече хора“, казва той.

Загубите в жива сила

През декември Путин заяви, че Русия разполага с 617 000 войници, разположени в Украйна. На среща с чуждестранни медии по време на Икономическия форум в Санкт Петербург в сряда той изглежда намекна, че около 10 000 руски войници са убити или ранени на месец, като заяви, че общият брой е пет пъти по-малък от украинските загуби, които той определи на 50 000. Путин случайно се изпусна за реалните загуби на Русия на фронта (ВИДЕО) 

Украйна отхвърля подобни оценки за своите жертви. През февруари Зеленски каза, че неговата армия е загубила 31 000 войници от началото на войната. 

През декември САЩ определиха броя на убитите и ранените руски войници на 315 000 - близо 90% от първоначалната сила за нахлуване. Министерството на отбраната на Обединеното кралство миналата седмица повиши оценката си за общите руски загуби до 500 000 и каза, че загубите са били по 1200 души на ден през май.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес