Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Воюват за Путин насила: 500 отказали се от фронта бяха пратени там принудително

13 август 2024, 20:26 часа • 3182 прочитания

Няколкостотин отказали да воюват от Санкт Петербург бяха насила качени на самолет и откарани в Курск, предаде ASTRA. На военните вече са раздадени картечници и предстои да бъдат изпратени в бой.

Поне 500 души са били изведени от военното село Каменка край Санкт Петербург, където е базирана 138-ма отделна мотострелкова бригада. Няколкостотин мъже, отказали да се бият, бяха задържани.

Това разказаха пред ASTRA техни близки. Срещу част от хората вече са образувани наказателни дела за напускане на поделението, те се разследват, а друга част чакат военна комисия.

Още: Русия увеличи възрастта за мобилизация, може да вика на служба дори 70-годишни офицери

Сред арестуваните има мъже със здравословни проблеми, физически и психически: „Хванаха мъж с категория „Д“, плюс мъж на около 70 години, който едва ходи, още един мъж без око...“

Според близките вчера около 6 вечерта те са получили съобщение от мъжете, че внезапно са били повикани във военно формирование. След това, без да им е обяснено нищо, са били качени в камиони КАМАЗ и откарани под конвой на военно летище.

Първата "партида" - около 300 души - е изпратена в неизвестна посока. Втората част - около 150 души - се озовала сутринта на 7 км от Курск на военен полигон.

Още: Девет руски затворници, вербувани да се бият в Украйна, избягаха от полигон в Белгород (СНИМКИ)

„Взеха ги, грабнаха ги като колет, сложиха ги и ги отнесоха“, казват съпругите и майките им. Те се страхуват, че мъжете „ще бъдат хвърлени на първа линия като пушечно месо, защото нищо не им се обяснява, всичко е тихо."

"На сутринта синът ми писа, че сега ги обличат, ще им дадат автомат и най-вероятно ще тръгнат в бой”, казва един от събеседниците, чийто мобилизиран син е бил на преглед при психиатър след участие във войната. „Ако, не дай си Боже, му гръмне главата и той застреля някого, кой ще бъде виновен за това?", питат близките.

На този фон официалната картина, рисувана от режима на Путин, е като от приказка за герои:

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес