Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Володимир Зеленски: Готови сме да преговаряме с Москва при едно условие (ВИДЕО)

16 юни 2024, 17:42 часа
Реклама

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Украйна е готова да започне преговори за мир с Русия, но само при условие, че от Москва зачитат украинската териториална независимост. Това Зеленски каза във втория ден на срещата на върха в Швейцария.

Президентът на Украйна добави, че за него не е важно дали Русия присъства на срещата или не, а единственото нещо, което е важно, е резултатът - край на тази война.

За помощта от Запада

Зеленски каза още, че сегашното количество на западната военна помощ за Украйна не е достатъчно, за да се гарантира, че Киев ще спечели войната срещу Русия, предаде АФП.

"Има помощ. Има сериозни пакети. Достатъчна ли е тя (помощта) за победа? Не. Закъснява ли? Да", заяви Зеленски на пресконференция в Швейцария след голямата дипломатическа среща на върха, посветена на плана на Киев за прекратяване на конфликта.

Още: За мир в Украйна: Ядрените страхове във фокуса на срещата

Какво се случи на срещата на върха

Повече от две години след нахлуването на Русия, лидери и висши служители от над 90 държави прекараха уикенда в швейцарски планински курорт за двудневна среща на върха, посветена на разрешаването на най-големия европейски конфликт след Втората световна война.

"Вярваме, че постигането на мир изисква участието на всички страни и диалог между тях", се казва в заключителното комюнике, подкрепено от по-голямата част от страните, които присъстваха на форума в комплекса Бургенсток с изглед към езерото Люцерн.

В документа се потвърждава и ангажиментът към "териториалната цялост на всички държави, включително Украйна". В декларацията се настоява и за пълна размяна на военнопленниците и за връщане на депортираните украински деца, предава БГНЕС.

Още: Главчев от Швейцария: Подкрепяме Украйна в нейната справедлива кауза (СНИМКИ)

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес