Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Войната възроди културата на доносничеството в Русия (ВИДЕО и СНИМКИ)

24 февруари 2023, 13:00 часа

Как животът промени живота на руското общество. То не само се раздели на два лагера -за и против войната във Украйна. Най-страшното е, че в Русия се завърна културата на доносничеството. Доносът сега се възприема като акт на патриотизъм, припомня SOTA.

Реклама

"Доносът е дълг на патриота", пише в листовка, разпространявана в един от университетите в Русия.

През април 2022 г. стана известен случай, в който две ученички докладваха учителката си, изразила мнение срещу войната. 

72-годишна пенсионерка написа донос срещу жена, която сложи антивоенни надписи на етикетите на магазина, в който работи. Момичето се намира в ареста от април 2022 г. 

Руснак подаде донос срещу жена си - осъждала войната в Украйна

За "чистотата" в обществото в Русия се грижи движението НОД (Национално-освободително движение), основано още през 2012 г. от депутата Евгений Фьодоров, което се е опитвало да бъде съден Михаил Горбачов, както и да бъдат дадени повече пълномощия на настоящия президент Владимир Путин.

Друга патриотична организация е "Ветераните на Русия", която са поискали в страната да бъде забранен рапът. 

Лигата за безопасен интернет направи предложения в Русия да бъдат спрени Youtube и Euronews.

Ръководителят на организацията "Федерален проект за безопасност и борба с корупцията" Виталий Бородин е човекът, който написва доносите срещу руските звезди Алла Пугачова и Вера Брежнева. Освен това призовава да бъде забранена видео игра, която позволява да бъде създаден образ на играча и да се смени полът му.

Под сериозен прицел са всички, за които се предполага, че имат нетрадиционна сексуална ориентация. 

Единственият случай, при който е пострадал доносникът е този, в който беше представено искане за образуване на дело срещу Владимир Путин, тъй като нарече войната в Украйна война. По време на пресконференция на 22 декември 2022 г. руският президент заяви, че "Русия се стреми да завърши войната по-бързо." Тогава общинският депутат от Санкт Петербург Никита Юферев се обърна към прокуратурата и министерството на вътрешните работи с искането срещу Путин да бъде образувано наказателно дело "за разпространение на фейкове за руската армия". Той припомни, че по този повод в страната вече са осъдени хиляди. В крайна сметка Юферев бе обвинен в "държавна измяна" и глобен с 46 хил. рубли. 

Година война в Украйна: Ужасната картина, нарисувана от Путин

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес