Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Войната доведе до рекорден ръст на психическите заболявания в Русия

08 юли 2024, 10:03 часа • 2795 прочитания

В Русия расте броят на хората, които за първи път са диагностицирани с психическо разстройство. През 2023 г. психическо разстройство или разстройство на поведението за първи път са установени у 460,4 хил. руснаци (през 2022-м — 460,1 хил., в 2021-м — 430 хил.).

Най-голям е ръстът в Ямало-Ненецки и Ханта-Мансийски окръзи, в Тулска и Нижегородска области, в Умудрия.

От началото на 2017 г. започва спад в установяването на психическите заболявания, сочат данните на здравното руско министерство. След това се наблюдава лек ръст през 2018 и 2019 г., а заради пандемията рязко пада надолу. По време на локдауна не всеки, който е имал нужда е могъл да получи медицинска помощ. През 2022-2023 г. новите пациенти стават малко повече, в сравнение с пандемията. 

Още: Западната военна помощ за Украйна идва ударно въпреки политическите промени (ВИДЕО)

Депресия

Общо в Русия живеят около 4 млн. души с психически разстройства или разстройство на поведението. От тях две трети са с депресия или тревожни разстройства. Най-висока е заболеваемостта в Архангелска област, Алтайския край и Карелия.

Заради пандемията

Ковид и последвалите мерки засегнаха психическото здраве на хората по целия свят. По данни на СЗО разпространеността на тревожните разстройства и депресията е нарастнала с 25% в първата година на пандемията. В САЩ заболеваемостта от ментални разстройства се е увеличила с 40% от 2019 до 2023 г.

Още: На куц крак и без патерици, но в Украйна заради Путин: Руските войници днес (ВИДЕО)

В Русия покрай пандемията и постковид синдрома психическото здраве бе разклатено и от руската военна агресия срещу Украйна.

Войната

"Текущата ситуация в страната изостря предразположеността към психически заболявания. Съкрати се хоризонтът на планиране. Влошава се емоционалното състояние. У някои хора ситуацията може да провокира предразположеността към развитието на дадено разстройство.", отбелязва психиатърът Алексей Казанцев пред изданието "Важные истории". 

Съществена роля има и фактът, че хиляди руснаци се връщат от войната с нарушена психика и посттравматично разстройство.

Още: "Повече боеприпаси и ракети": Новият премиер на Великобритания обяви нова военна помощ за Украйна

"Малцина от тях се обръщат към психолози, мнозина започват да употребяват психоактивни вещества. После разбираме от медиите, че са извършили престъпление или самоубийство. Страдат и близките им, когато те пият или се държат агресивно", допълва още Казанцев.

Алкохолът

По думите му алкохолът е депресант, който може да доведе до депресия, повишена тревога и самоубийство. Употребата на синтетични наркотици променя психиката, особено при младите хора. Нарушава се паметта, мисленето и е много трудно да бъдат възстановени. 

Отчитайки, че във войната са загинали най-малко 70 хил. души, толкова са и семействата засегнати от смъртта на близък, а това са стотици хиляди, вкл. и деца.

Още: NYT: Предаващи се руски войници са убивани от водена от американец част в Украйна

Ще става само по-лошо

Според психолога Анастасия Рубцова влиянието на войната върху психическото състояние на руснаци тепърва ще се изявява през следващите години. По думите й ефектът винаги е отложен и може да се наблюдава в следващите 5-10 години. Рубцова прогнозира ръст на психическите заболявания в Русия:

"Параноидните и тревожни разстройства ще станат повече не само заради войната в Украйна, но и заради влиянието на пропагандата. Като цяло здравето на руснаците ще се влоши. Доходите на хората падат и те по-рядко ще имат възможността да получават медицинска помощ."

За влошаването на менталното здраве в Русия говори и непрекъснатият ръст на продажбите на антидепресанти в Русия. В периода от януари до март 2024 г. те са достигнали максимума за последните пет години. 

Още: Заради семейните ценности: В Русия ще учат чужди езици по руски учебници

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес