Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Vogue: София e необработен диамант, град със стара душа и технологичен център

31 август 2024, 15:14 часа • 4876 прочитания

Столицата на България София със сигурност е претърпяла много промени през своята 7000-годишна история. Достатъчно е да се разходим по жълтите павета в центъра на града, осеян с древни римски руини и изящни образци на византийската, османската и европейската архитектура от XX век, за да разберем, че корените й са дълбоки. Въпреки това модерната душа на града прозира на всеки ъгъл.

Така започва материал в най-голямото и най-престижно списание за мода и лайфстайл Vogue.

Днес София е основен технологичен и стартъп център в Югоизточна Европа, който привлича международно внимание и таланти. В нея се намира и едно от най-известните филмови студия в Европа - New Boyana, където са произведени част от последните холивудски блокбъстъри. Оживеният културен живот на София се отличава с десетки галерии и музеи, включително Националната галерия, където това лято бе открита ретроспектива на двукратната носителка на „Оскар“ актрисата и фотограф Джесика Ланг. Също така има много фестивали за храна, музика, литература и пърформанси, сред които Международният филмов фестивал в София, който тази година представи 170 филма от над 50 държави, както и Международният фестивал A to Jazz Fest, посещаван от над 50 000 любители на джаза годишно, пише още престижното издание, цитирано от БГНЕС.

Още: "Хаотични и непоследователни действия": АПИ с критика към Столична община за надлеза на бул. „България“

„София [...] е град, който прекрасно съчетава история и модерност“, казва за Vogue Мария Бакалова, българската актриса, номинирана за „Оскар“. „Тя е една от най-старите столици в Европа, но продължава да се развива по толкова динамичен и модерен начин. Всеки път, когато се връщам, си припомням колко оживена и космополитна е станала, като същевременно е запазила уникалния си чар с уютни улички и аристократични стари сгради. Той е доста еклектичен и красив“, казва пред Vogue Бакалова, за която списанието припомня, че е от Бургас, на брега на Черно море, но се премества в София, за да продължи обучението си в Националната академия за театрално и филмово изкуство. Тя все още обича да прекарва времето си в парка на Националния дворец на културата или да наблюдава залеза от Копитото - местност в планината Витоша, откъдето се открива панорамна гледка към Софийската долина.

Още: Лисица се разходи из квартал "Лозенец" в София (ВИДЕО)

Тази двойственост, която Бакалова споменава, прави града, който се намира на културен кръстопът, толкова уникален. В него има суровост и непретенциозност, които са рядкост в свят, в който много градове се превръщат в своите ТикТок и Инстаграм-перфектни версии. София все още е един необработен диамант, град със стара душа, който изгражда своята модерна идентичност, смесвайки западните ценности и естетика, без да се отказва от балканските си традиции. За разлика от много европейски столици, в които едни и същи международни лога превземат лъскавите витрини на първокласните недвижими имоти в центъра на града, София все още е безпристрастно себе си.

Разходете се из Женския пазар в центъра на града - най-старият пазар на открито в града, създаден през 1878 г., и може да напълните чантите си с всичко - от пресни продукти и домашно приготвени сладка до фалшиви чанти и тениски. Но вървете 15 минути до улица „Съборна“ и може да пазарувате вълнено палто в Max Mara и кашмирени пуловери в Zegna. А в случай, че се уморите от градския саундтрак, възстановете сетивата си в пищната Борисова градина - парк с площ 3300 акра и павирани пътеки с дървета в самия център на града.

Още: Вдигат 56-метрова сграда в Студентски град, визата е от 2022 г. (СНИМКИ)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес