Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Военни и граждански полети продължават да се сблъскват с GPS смущения над Европа

01 юли 2024, 11:49 часа

Военни и граждански полети продължават да се сблъскват с GPS смущения над Европа и Близкия изток, което подчертава ролята на дългосрочното заглушаване на навигацията в настоящи и бъдещи конфликти.

Реклама

Още: Доклади: Русия неутрализира успешно чрез заглушаване някои от американските оръжия

Британското издание The Telegraph, позовавайки се на данни от проследяване на полети, съобщи през уикенда, че стотици от общо 1467 транспортни и наблюдателни полета на Кралските военновъздушни сили на Великобритания (RAF) между януари и април 2024 г. са изпитали GPS смущения.

Приблизително 28% (142 от 504) от транспортните и наблюдателните полети на RAF над Източна Европа, 16% от полетите над Северозападна Европа и 45% от тези над Близкия изток са изпитали такива смущения през първите четири месеца на 2024 г.

Още: В отговор на Москва: Франция внезапно започна военни учения със заглушаване на GPS сигнала

Русия ли е виновна?

Министърът на отбраната на Обединеното кралство Грант Шапс и неназован източник от отбраната приписват заглушаването на GPS на "руски участници". The Telegraph обаче отбелязва, че някои от сигналите за заглушаване на GPS в Близкия изток може да произхождат от Израел - в допълнение към руските военни обекти в Сирия.

От края на 2023 г. се наблюдават високи нива на GPS заглушаване над Полша и Балтийско море (и региона около него), които някои анализатори и експерти приписват на руската дейност в областта на електронната война в близост до ексклава Калининград и Санкт Петербург.

Още: Германия: Много е вероятно Русия да е отговорна за GPS смущенията в Балтийско море

Снимка: iStock

На 19 юни Фондацията за устойчива навигация и времеизмерване (RNTF), която е организация с нестопанска цел, реагира на първия потвърден случай на заглушаване на GPS по търговски трансатлантически полет. 

Какво се случи - припомнете си тук: GPS: Ще предизвика ли Русия катастрофа с граждански полет над Атлантика?

В днешния си анализ американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) съобщи, че не е наблюдавал съобщения, че руски участници се опитват да заглушат GPS над Западна Европа или Атлантическия океан.

Системите, управлявани с GPS, вероятно ще стават все по-ненадеждни над зоните на военни действия, тъй като заглушаването на големи разстояния срещу видни оръжия и системи, управлявани с GPS, става все по-нормално, добавят анализаторите.

Още: Най-голямата финландска авиокомпания отменя полети заради заглушения от Русия GPS

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес