Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Вие, украинците, сте луди!": В разгара на бомбардировките в Украйна откриха първия си музей на порцелановите фигури

24 юни 2024, 08:03 часа

"Вие, украинците, сте луди!" Това възкликва американец, посещаващ Украйна в рамките на благотворителни мисии, научавайки, че в разгара на войната в условията на непрестанни бомбардировки и заплаха за унищожение украинци са имали дързостта да открият нов музей в украинската столица - ShvetsMuseum, първият музей на порцелановите фигурки в Украйна, който е събрал в колекцията си десетки уникални експонати. За случката разказва Александър Швец, главният редактор на вестник "Факти" и уредник на музея, в профила си във Facebook

Реклама

В публикацията си Швец разказва, че по време на една от обиколките си в музея докато обяснявал на група посетители за различните експонати, към групата неочаквано се приближил доста странен мъж, който не откъсвал очи от него. 

"Той ни следваше половин час, не толкова слушайки обясненията ми, колкото гледайки с изненада всяко мое движение, всеки жест.(...)

Още: Украйна получи експерименталната американска гаубица Hawkeye (ВИДЕО)

След края на обиколката, когато странният мъж изчезна също така внезапно, както се беше появил, аз попитах дългогодишния си помощник Леонид дали има представа кой е този човек. И Льоня ми разказа следната история: 

Сутринта валеше проливен дъжд. Един от минувачите, прескачайки потоците вода, се подхлъзнал и паднал. Когато музейните служители се затичали към него, за да му помогнат да стане, той, сочейки табелата на ShvetsMuseum, попитал на английски: "Какво е това? Музей? Музей на порцелана?" 

Още: Дуда: Русия иска да превърне украинците в роби, войната й е колониална

И след като научил, че това действително е музей на порцелановите фигурки, открит в първите дни на пълномащабната война, възрастният човек попитал няколко пъти: "Шегувате ли се? Музей на порцелана? Открит по време на войната?!"

След което, купувайки си билет, той помолил Леонид да му покаже "лудият, който по време на войната е решил да отвори музей на порцелановите фигури". "Стига, разбира се, това да е вярно, а не успешно измислен маркетингов трик", добавил американецът с явно недоверие.

Още: Путин: Руските войски изобщо не смятаха да щурмуват Киев през февруари 2022 г. (ВИДЕО)

Е, вече ви разказах какво се случи после и как този мъж ме гледаше. А Льоня ми каза, че на раздяла след като стиснал ръката му, мъжът признал: "Когато за първи път дойдох в Украйна, не вярвах, че украинците не са като всички останали. Но тъй като идвах тук много пъти, включително откакто почна войната, се убедих, че това наистина е така. Вие сте луди! В най-добрия смисъл на думата. И ви благодаря за това."

Още: Руснаците поразиха музея на изкуството в Одеса (ВИДЕО)

Източник: Публикацията на Александър Швец във Facebook

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес