Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВИДЕО: Русия удари с "Искандер" по украинска бригада, събрана за награждаване, има много загинали

05 ноември 2023, 01:36 часа • 12476 прочитания

Русия е нанесла удар с ракета "Искандер-М" по украински военнослужещи от 128-ма отделна десантна бригада, в резултат на което има голям брой загинали военни. Това се е случило на 3 ноември в едно от селата в Запорожие в Украйна. Има пострадали и местни жители.

Информацията е потвърдена и от Оперативната група по стратегическите комуникации СтратКом към Въоръжените сили на Украйна. Оттам уточняват, че в момента се изясняват обстоятелствата около удара.

Украинският министър на отбраната Рустем Умеров също реагира като изрази съчувствие на семействата на загиналите войници на страницата си във Фейсбук. Той е разпоредил разследване.

Още: Взривове в Крим: Ударен е корабостроителният завод в Керч (СНИМКИ и ВИДЕО)

"Всички обстоятелства около инцидента ще бъдат изяснени. Възлагам на Главния инспекторат на Министерството на отбраната да проведе пълно разследване на тази трагедия", пише Умеров.

В социалните мрежи се появи видео на военнослужещ, който разказва, че един от офицерите на бригадата, дислоцирана в Запорожка област, е събрал военните в село на първа линия, за да проведе награждаване (нещо, което е категорично забранено във фронтовата зона) и тъкмо там се е случила трагедията. Според информацията загиналите са над 20 души. Сред загиналите е един от най-добрите артилеристи на Украйна Дмитрий Милютин с позивна „Шофьор на такси“. Загина един от най-добрите артилеристи на Украйна при руския удар по 128-ма украинска бригада (СНИМКИ) 

Към момента на написването на този материал от самата 128-ма бригада все още няма коментар. Но председателят на Закарпатската областна държавна администрация Виктор Микита помоли във Фейсбук всички свои съграждани в следващите дни да се въздържат от "всякакви развлекателни прояви, концерти и др." и да почетат в църквите загиналите военни. В областта е обявен 3-дневен траур.

Обновено: На 6 ноември най-после се появи официално потвърждение и в телеграм канала на 128-ма бригада за понесените загуби. Според съобщението 19 военни от бригадата са загинали при удара.

Още: От кабинета на Зеленски посъветваха Залужни да не разгласява ситуацията на фронта

Руски телеграм канали вече разпространиха и видео, препубликувано и от украинските, снимано от руски дрон малко преди самия удар. Дронът лети безпрепятствено над мястото, където се събират украинските военни като вероятно е насочвал удара:

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес