Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Великобритания прибра пари на руски олигарх, считан за близък на Путин

30 юли 2024, 06:50 часа • 4326 прочитания

Почти 1 млн. долара (750 000 паунда) иззеха британските власти от руския милиардер и собственик на "Алфа груп" Пьотр Авен ("Алфа" е най-голямата търговска банка в Русия от много години). Причината – опит на Авен да избегне наложените му санкции, съобщава Bloomberg.

Британската агенция за борба с престъпността смята, че Авен е нарушил санкциите, тъй като парите, които са обект на случая, са били предназначени за лична употреба на милиардера. Самият Авен няма сметки в Англия, тези пари се съхраняват в сметките на съпругата му и компанията, която управлява имуществото на предприемача. А разследването е факт, защото няколко часа преди въвеждането на санкциите на ЕС срещу Авен през февруари 2022 г. повече от 4,5 млн. долара (3,7 млн. паунда) са преведени от свързан с него австрийски тръст в Англия. Съответно, британските власти прибраха хиляди паунди в брой, конфискувани при обиск във вилата на Авен до Лондон – първоначално обаче те искаха конфискация на 1.2 млн. паунда.

През април, 2024 година, Авен и друг съсобственик на "Алфа груп" Михаил Фридман спечелиха съдебно дело за отмяна на санкциите на ЕС, наложени срещу тях – но това още не е край на сагата, тече ново дело за обезщетение: Съдът на ЕС вдигна санкциите срещу двама приближени до Путин олигарси. Но Британската агенция за борба с престъпността обвинява Авен, че е натрупал началния си капитал при разпада на СССР и по нелегален начин, като е част от вътрешния кръг на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Адвокатите на руския милиардер обаче търсят начин да бъдат вдигнати британските санкции срещу него и твърдят, че личните му убеждения го поставят в "позиция на опозиция срещу сегашния режим в Русия".

Още: Заради замразени активи: Руски олигарх иска 16 млрд. долара обезщетение

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес