Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Великобритания може да сключи отделни споразумения с всяка членка на ЕС

11 октомври 2017, 18:28 часа • 1730 прочитания

Великобритания може да реши поотделно с всяка страна членка на ЕС въпроса за спазването на правата на нейните граждани след Brexit, при липса на общо споразумение с Брюксел. Това заяви британският премиер Тереза Мей пред парламента, предаде БГНЕС.

„Оценяваме приноса на европейските граждани в тази страна и искаме те да останат. По тази причина ние посочихме въпроса за правата на гражданите като един от ключовите и първи в дневния ред на водените в момента преговори. Но, разбира се, ако споразумение не бъде достигнато…, то ние ще разработим механизъм с другите страни членки на общността в защита на правата не само на гражданите на ЕС тук, нои на жителите на Обединеното кралство в тези страни“, каза премиерът.

Тя поясни, че този вариант е по-скоро теоретичен и в момента Лондон и Брюксел са много близо до постигане на споразумение.

Въпросът с правата на гражданите след Brexit засяга 3,2 млн. граждани на ЕС във Великобритания и 1,2 млн. британци в Европа.

В понеделник в Брюксел започна пети извънреден кръг от преговори за определяне на условията за британския „развод“ с ЕС. Той ще завърши в четвъртък, като целта му беше да се постигне напредък преди срещата на европейските лидери на 19 октомври, на която трябваше да бъде решено преминаването към следващия етап на преговорите.

Освен правата на гражданите, другите два основни въпроса от преговорите са този за сумата, която Великобритания трябва да плати на Брюксел по свои финансови ангажименти и този за границата между Република Ирландия и Северна Ирландия.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес