Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ватиканът е натъжен от пародията на "Тайната вечеря" на Олимпийските игри

04 август 2024, 06:49 часа • 1716 прочитания

Ватикан заяви, че е "натъжен" от откриването на Олимпийските игри в Париж. На церемонията беше представена сцена, която изглеждаше като пародия на картината "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи.

В сцената участваха травестити, транссексуален модел и почти гола певица на мястото на Исус Христос и неговите апостоли.

"Светият престол беше натъжен от някои сцени по време на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж и не може да не се присъедини към гласовете, издигнати през последните дни, за да изрази съжаление за обидата, нанесена на много християни и вярващи от други религии", заявиха от Ватикан.

"Свободата на изразяване, която очевидно не е поставена под въпрос, намира своята граница в уважението към другите", добави Светият престол.

Той не съобщи защо му е отнело повече от седмица да направи изявление.

Организаторите на "Париж 2024" се извиниха за сцената два дни след церемонията по откриването. Артистичният директор, който стои зад нея, неведнъж е заявявал, че не се е вдъхновил от библейската картина на Да Винчи.

Вместо това Томас Джоли заяви, че е отдал почит на езически празник, свързан с историческите олимпийски игри, а почти голата певица на масата е била изображение на Дионис, гръцкия бог на виното и празненството.

Джоли е бил изправен пред смъртни заплахи и онлайн атаки заради сценката, съобщиха от парижката прокуратура, предава БГНЕС.

ОЩЕ: Париж 2024: Програма на българите на Олимпийските игри днес – 4 август 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес