Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ватикана санкционира полски архиепископ за прикриване на педофили

21 август 2021, 17:07 часа
Реклама

Ватикана санкционира пенсиониран полски архиепископ за прикриване на сексуално насилие над деца, съобщиха от архиепископията във Вроцлав. Това е последната от поредицата подобни санкции в католическата държава, съобщи АФП.

Делото срещу 83-годишния Мариан Голебиевски е просто последният скандал със сексуално насилие, който нанесе сериозни щети върху имиджа на католическата църква в Полша.

„Вследствие на официални уведомления, Светият престол извърши проверка на сигнали за небрежност небрежност от страна на архиепископ Мариан Голебиевски в случаи на сексуално насилие от някои свещеници над непълнолетни“, се казва в изявление на архиепископията.

Случаите засягат периода, през който Голебиевски е бил епископ на Кошалин-Колобжег през 1996-2004 г., както и докато е бил архиепископ на Вроцлав през 2004-2013 г., се уточнява в съобщението.

След разследването си Ватиканът реши да забрани на Голебиевски да предоставя обществени услуги и да му нареди да направи дарение на католическа фондация за защита на непълнолетни.

Църквата, която има силно политическо влияние в Полша, през последните години беше разтърсена от поредица скандали със злоупотреби.

От миналата година Светият престол санкционира седем други полски епископи, обвинени в прикриване на злоупотреби, както и един кардинал.

Миналия месец държавният комитет по педофилия обяви, че близо една трета от всички разгледани 345 случая на сексуално насилие над деца, извършени между 2017 и 2020 г., включват членове на духовенството.

Комитетът, създаден през 2019 г., заяви също, че не е получил отговор на исканията си за получаване на документация от полската католическа църква.

В собствен доклад, представен през юни, полската църква заяви, че е получила 368 обвинения за злоупотреба, извършена от духовници от юли 2018 г. до края на 2020 г., като някои от тях датират от 1958 г.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес