Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Важно ограничение за F-16 пред Украйна, за да не бъдат свалени от Русия

24 юли 2024, 12:25 часа • 46632 прочитания

Западните изтребители F-16 ще помогнат на украинската армия, но тя ще ги използва с ограничения. Това заяви главнокомандващият украинските въоръжените сили генерал Олександър Сирски в интервю за The Guardian.

Още: Проблемът с F-16 за Украйна напомня на кризата с танковете Abrams

На максимум 40 км от фронта

Той обясни, че самолетите F-16 ще укрепят въздушната отбрана на Украйна и ще позволят на Киев да работи по-ефективно срещу руските крилати ракети, както и да поразява точно наземни цели. Въпреки това изтребителите ще се приближават до фронта на разстояние не по-малко от 40 километра, за да не бъдат свалени.

Сирски не каза нищо за това дали западните съюзници ще позволят на Украйна да използва F-16 за удари по цели на руска територия - нещо, за което Киев настоява, но за което НАТО и отделни страни партньори на Украйна засега мълчат.

Говорейки за сроковете на доставка на самолетите, генералът каза: "Тази седмица? Или може би през август? Аз знам, но, за съжаление, не мога да ви кажа".

Още: Пентагонът: Украйна може да използва F-16 за удари в окупираните земи

Добрата работа на украинските дронове

Украинците са нанесли удари с дронове по „около 200 обекта от критичната инфраструктура“ дълбоко на руска територия, заяви още Сирски пред The Guardian.

Още: Сирски: Имаме план да си върнем Крим, знам как ще победим

Всички цели са били свързани с „военната логистика“ - става дума за заводи, складове за гориво и складове за боеприпаси, заяви главнокомандващият въоръжените сили на Украйна.

Той добави, че морските дронове, които приличат на моторни лодки, вече са потопили една трета от Руския черноморски флот.

Още: Сирски: Загубите на Русия в жива сила са 3:1 спрямо тези на Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес