Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Москва взривиха висш руски военен и съпругата му (СНИМКИ и ВИДЕО)

24 юли 2024, 09:42 часа • 3421 прочитания

Автомобилът на висш руски военен бе взривен в северната част на руската столица. Колата е собственост на Андрей Торгашов, заместник-началник на радиоцентъра на военна спътникова комуникационна част № 33790, дислоцирана в Московска област.

Експлозията е станала на паркинг на улица "Синявинская". Във взривената Toyota Land Cruiser са се намирали Торгашов и съпругата му. В резултат на взрива на Торгашов са били откъснати краката, съпругата му също е с наранявания.

Още: Ние мрем, а те ни ограбват: Руски доброволчески полк, воюващ срещу Украйна, остана без яхтата си в Крим

Руски медии, позовавайки се на източници в руското МВР, съобщиха, че причината за взрива е монтирано взривно устройство. 

Веднага след експлозията Торгашов е успял сам да превърже краката си с ризата си докато е чакал пристигането на Бърза помощ. В момента той е в тежко състояние в реанимацията, информира телеграм каналът Baza. Съпругата му е с разкъсвания по лицето.

Кой е взривеният?

Междувременно руски медии започнаха да съобщават, че са се свързали с Торгашов и той им е заявил, че не е пострадал, че инцидентът е станал докато той е бил на работа, че "никога не е имал Land Cruiser и вероятно никога няма да има", както и че дори не живее в този район на Москва.

Според телеграм канала Baza при експлозията в колата е бил негов адаш със същото име и фамилия, който също е военен и е работил в Главно разузнавателно управление на Русия. Руският опозиционен информационен телеграм канал ASTRA потвърди, че действително става въпрос за съвпадение на имена - взривеният е офицер от военното звено за "психологически операции" на ГРУ Андрей Вячеславович Торгашов. Служи във в/п 45807 в Москва. Това звено принадлежи към отделите за психологически операции на въоръжените сили на Руската федерация и е част от бившето ГРУ, сега Главно управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация. Потвърдено е и, че Торгашов е загубил краката си при взрива, жена му Мая е със сравнително леки наранявания по лицето.

Заради самоличността на пострадалия и фактът, че е военен, се разследва и версия, "свързана с действията на украинските спецслужби".

Образувано е дело за "опит за убийство", което е възможно да бъде преквалифицирано като "терористична атака". Към 17:00 часа българско време стана ясно, че има и арест на заподозрян, при това в Турция - казва се Евгений Серебряков. Искане за задържането му е получено в турското подразделение на Интерпол от националното бюро на Интерпол за Русия. Серебряков отлетял за Турция с полета Москва-Бодрум и в 9:40 местно време вече напуснал сградата на летището.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес