Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Кринки 500 украинци удържаха 50 000 руснаци: Защо никой не говори за това?

03 август 2024, 15:00 часа • 7999 прочитания

В Кринки нанесохме невъобразими загуби на руснаците при максимално тежки условия – в пълно обкръжение, зад нас река, а отпред, отляво и отдясно настъпва врагът. Това каза командирът на 220-ти батальон от 126-та отделна бригада на Териториалната отбрана към 30-ти корпус на морската пехота Артьом Христин с позивна Мъдри.

На въпрос на журналиста Дмитрий Гордон „Как успявахте да удържате Кринки?“ украинският командир заяви следното:

„Преди да говорим за Кринки, нека просто си представим какво изобщо представлява Кринки. Това е плацдарм с ширина 2 км 800 м и дълбочина 900 м. Как изпълнявахме там задачите? В максимално обкръжение – зад нас вода, отпред, отляво и отдясно е врагът."

Още: Участваха ли украинските спецсили в засадата на туарегите, с която разбиха "Вагнер": Нови данни

7 месеца 500 украинци изправени срещу 50-хиляден руски резерв

„500 души, условно, които бяхме по това време в Кринки, показахме какво представлява украинската армия, защото удържахме 50-хиляден резерв на руската армия, който Русия беше струпала там. Защото по това време те вече бяха започнали и в Армянск да се окопават, мислейки, че ние и оттам ще навлизаме. Дотолкова те не вярваха на силите си и се страхуваха от нас“, каза Христин.

„Да, там претърпяхме загуби. Когато изпълнявах задачи там, тази операция на мен също изобщо не ми харесваше. Няма как да ти харесва, когато умират побратимите ти, когато имаш много проблеми с логистиката и враговете ти са по-многобройни и когато трябва да форсираш Днепър. Но доколко е било необходимо всичко това знаят онези военни, които имат поглед върху цялата картина.

Още: Не можем да се отбраняваме: Говорителят на Таврийското направление откровено за положението при Кринки

И дайте да се замислим – ако нашите момчета не удържаха героично този плацдарм в продължение на 7-8 месеца, ако не блокирахме там тази огромна руска сила, къде сега щеше да е този 50-хиляден руски резерв, дайте да помислим?“

Вместо да се прави разбор на генералските заповеди, дайте да поговорим за храбростта на войниците

„В Кринки руснаците бяха хвърлили срещу нас всякакъв военен персонал – имаше и затворници, и морска пехота, и десантно-щурмови войски. Тоест, срещу нас имаше и много обучени военни, които знаеха как да се бият. И това, че им нанесохме просто безумни загуби, е страхотен резултат. Защо в медиите не се говори за това вместо да се прави разбор кой генерал какви заповеди е дал, какви не е дал. Това е работа на военните, не на блогърите, които не виждат цялата картина, точно както и аз не я виждам. Но това, което със сигурност виждам, е, че там нашите момчета показаха невероятна храброст и унищожихме врага. И именно затова получихме американски оръжия след толкова преговори – защото показахме такива резултати, разбирате ли?“

Още: Време е да си признаем грешките, украински командири крият загубата на позиции: Анализатори

Проруски настроените украинци не разбират какво е руският ботуш да влезе в града ти

Водещият зададе въпрос на Артьом Христин какво мисли за проруски настроените украинци в Одеса (самият Христин е от Одеса) – според данните около половината от населението на Одеса, ако не чака точно „руския мир“, то поне симпатизира на руснаците.

Още: "Украйна е днешната Спарта!": ВИДЕО с украински военни е хит в интернет

„Не ми се иска да вярвам в това. Но, за съжаление, до войната, а дори и сега има такива проруски настроения в Одеса и не само в Одеса... Има доста хора, които не разбират напълно какво представлява Русия и какво е когато руснаците дойдат в който и да е град, в която и да е държава. Наистина ме боли, когато виждам такива хора и случаи като тези, при които палят колите на военните в Одеса, показват неуважение към военнослужещите, към хората, които рискуват живота си всеки ден, всяка минута, за да може Одеса да продължи да живее така, както живее днес – абсолютно спокоен живот. Защото макар в Одеса понякога да има ракетни удари, все пак това е мирен живот“, отговори военният.

Още: Мислех, че тази война не ме касае. Днес да съм на бойното поле е като наркотик: Откровен разказ на украински боец

Истинската победа ще бъде Русия да престане да съществува

На въпрос как вижда украинската победа във войната, Христин отговори:

„Нашата истинска победа ще е моментът, в който Руската федерация ще престане да съществува. Защото докато имаме такъв малоумен съсед, за съжаление, не можем да наречем победа дори освобождението на земите ни в границите от 1991 г. Защото ако продължи да я има Руската федерация, всичко това ще е само временно. Те ще съберат нови сили и ще тръгнат отново в настъпление. Това просто е заложено в гените им. Знаете ли, когато вземахме пленник в Кринки и го питахме: „Какво правиш тук?“, той отговаряше: „Дойдох да защитя родината си.“ Питаш го: „В Херсонска област ли дойде да защитиш родината си??“

Още: Украински боец в къси панталони сваля руска ракета с ПЗРК докато почива на плажа (ВИДЕО)

Дори не говоря за интелектуалното им равнище, там е ясно. Но глобално те са убедени, че вършат правилните неща.“

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес