Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Крим пак гърми: Сбогува ли се Русия с още една ПВО система? (СНИМКИ)

15 юли 2024, 12:08 часа • 2768 прочитания

Рано сутринта на 15 юли украински безпилотен самолет атакува крайбрежен район южно от Севастопол на окупирания полуостров Крим. Това твърди Михаил Развожаев - назначеният от Кремъл ръководител на града.

В 4:10 ч. местно време, казва Развожаев, руската отбрана е свалила поне един дрон над нос Фиолент на южното крайбрежие на Крим. Нападението е приключило в 6:20 ч., като е довело до щети, след като фрагмент от дрон е паднал върху къща, но няма жертви, твърди т.нар. "губернатор" на Севастопол.

Руското министерство на отбраната казва, че неговите сили са свалили цели 6 дрона над Крим.

Още: Числата говорят как е в Украйна. Защо Русия е в ООН, щом нарушава хартата ѝ? (ВИДЕО)

Има ли удар по военен обект?

Telegram каналът "Кримски вятър" пише, че местните жители са чули поне 8 експлозии и съобщават за попадения на нос Фиолент. Районът, където е имало взривове, е бил база на руска военна част (12-и зенитно-ракетен полк), която е оборудвана със системи за противовъздушна отбрана С-300 или С-400, твърди каналът. Украйна не е коментирала нападенията. 

Още: Руското правосъдие: Съдът в Сочи гори, в Крим конфискуват имотите на неудобните (ВИДЕО)

Вероятно една от радиолокационните станции е била повредена, а освен това е имало и експлозия на позицията на С-400, твърди каналът.

По-късно обаче добави, базирайки се на данни на свои абонати, че не ракетното звено е било повредено от украинските дронове, а военното звено на електронното разузнаване на Черноморския флот на Русия, разположено наблизо. Там има и антени, които приличат на радарни или сателитни.

Още: Взривове в окупираните земи: Какво е ударено в Крим и Мариупол? (ВИДЕО)

Жиели казват, че експлозиите са били точно над къщите им и че определено е имало нападение срещу "военното поделение с антените".

Според "Кримски вятър" руската военна част е разположена в близост до вили, в резултат на което една от тях е повредена от отломки от дрон.

През последните месеци Украйна извърши серия от успешни атаки срещу Крим, като често се целеше в батареи за противовъздушна отбрана на Русия: Дим и огън: "Сбогом" на 8 руски ПВО системи и комуникационен център в Крим (ВИДЕО).

Още: Ние мрем, а те ни ограбват: Руски доброволчески полк, воюващ срещу Украйна, остана без яхтата си в Крим (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес