Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Гърция подготвят данъчна амнистия

22 декември 2016, 07:50 часа • 1419 прочитания

Министерството на финансите на Гърция подготвя закон за данъчна амнистия. Така ще бъде дадена възможност на физически и юридически лица, които са укрили данъци и такси към държавата, да ги обявят и платят, без да бъдат санкционирани, пише изданието "Български новини".

Текстовете предвиждат след обявяването на укрити задължения данъкоплатците да имат 30-дневен срок за тяхното изплащане. Ще има възможност и за разсрочено плащане – за 12 или 24 месеца. Те ще трябва да платят поне 30% от дължимите данъци по укритите доходи. В отделни случаи данъкоплатците ще трябва да платят до 60% от укритите задължения.

Не е ясно как точно ще реагират кредиторите на Атина на тази идея. Припомняме, че гръцкият премиер Алексис Ципрас успя да прокара идеята си за коледни бонуси за пенсионерите с пенсия от до 850 евро по стъпаловидна схема, като за целта използва част от излишъка по гръцкия държавен бюджет. Срещу тази идея скочиха всички кредитори, но въпреки това Атина я прие и изглежда никой от заемодателите няма да може да направи нищо да я спре.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес