Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Унищожена руска ПВО С-500, С-400 и С-300 плюс руски военни кораби: Украинска равносметка

18 юни 2024, 10:39 часа • 3964 прочитания

В Крим Украйна е поразила елементи на общо 15 руски ПВО системи, включително С-300, С-400 и С-500. Това обяви официално украинското военно командване.

Още: С-500 срещу ATACMS в Крим: Важен фактор за бъдещ руски провал (ВИДЕО)

По-специално са унищожени са десетки пускови установки на посочените системи, повече от 15 радиолокационни станции и повече от 10 пункта за управление, гласи съобщението. То е придружено от карта къде точно са нанесени ударите: Очистването с огън на руските ракетни системи в Крим продължава: Украинската метла играе

Руският черноморски флот е на практика изваден от строя

Отделно, говорителят на украинското командване "Юг" капитан Дмитро Плетенчук обобщи, че от началото на войната Украйна е ударила успешно 28 кораба и други плавателни съдове на Руския черноморски флот. 10 от тях руснаците в момента поправят, но използват и някои, които са претърпели щети и още не са преминали през ремонт.

Плетенчук каза, че Русия вече не държи ракетоносци в Севастопол. Той добави, че руснаците вероятно са почнали да зареждат подводници с ракети "Калибър" в Новоросийск, но това пристанище няма необходимата инфраструктура за този процес и съответно процесът е затруднен. Отделно, по украинска оценка Русия вече използва в по-малка степен Керченския пролив за военна логистика: Предаден от своите: За удара по кораба "Циклон" може би са помогнали руски чиновници

Украинското разузнаване смята, че всякакви военни цели на територията на Русия с обсег до 800 км са в обхвата на украинските военноморски дронове, коментира пред украинския телемаратон Евгений Йерин, представител на Главното разузнавателно управление на Украйна (ГУР).

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес