Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Уникални моменти в споразуменията за сигурност с Швеция и Исландия: Зеленски подписа документите (СНИМКИ)

31 май 2024, 15:36 часа • 1778 прочитания

Украинският президент Володимир Зеленски подписа на 31 май двустранни споразумения за сигурност с Швеция и Исландия. Ето какви са подробностите около договорите, парафирани между Зеленски и съответно министър-председателя на Кралство Швеция Улф Кристерсон и премиера на Исландия Бярни Бенедиксон:

Специализирани самолети ASC 890 и в перспектива прехвърляне на самолети Gripen от Швеция

Стокхолм ще отдели почти 75 милиарда шведски крони (около 6,5 милиарда евро) военна помощ за Украйна през 2024-2026 г. Размерът на помощта ще се увеличава през 10-годишния срок на действие на документа.

Военната подкрепа за Украйна включва самолети, противовъздушна отбрана, бронирани превозни средства, артилерия, дронове, помощ за разминиране. Швеция вече е предоставила и ще продължи да предоставя на Украйна артилерийски системи Archer и бойни машини CV90, като ще бъдат разработени и възможности за съвместното им производство.

Уникална част от споразумението с Швеция е предоставянето на специализирани самолети ASC 890, както и перспективата за прехвърляне на самолети JAS 39 Gripen в Украйна, включително съответното обучение на пилотите.

Снимка: president.gov.ua

Уникален момент в споразумението с Исландия

Исландия ще отдели най-малко 4 милиарда исландски крони (близо 30 милиона долара) за Украйна през 2024-2028 г. Подкрепата за Киев ще продължи през целия срок на действие на споразумението, което ще включва и сътрудничество за развитието на украинската отбранителна промишленост. 

Уникалността на споразумението е, че Исландия се задължава да продължи да транспортира военни товари и оборудване от съюзниците на НАТО до Украйна с наети товарни самолети.

Снимка: president.gov.ua

Освен това Исландия ще обърне специално внимание на поддръжката и оборудването за жените военнослужещи в украинската армия.

Общо до момента Украйна има подписани двустранни споразумения за сигурност с 14 държави: с Великобритания, Германия, Франция, Дания, Канада, Италия, Нидерландия, Финландия, Латвия, Испания, Белгия, Португалия, Швеция и Исландия.

Снимка: president.gov.ua

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес