Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

УНИЦЕФ: Образователната система на Северна Македония е в тежка криза

11 септември 2024, 19:50 часа • 8920 прочитания

Северна Македония е изправена пред тежка криза в образованието. Над две трети от учениците имат слаби резултати по четене, математика и природни науки, показват последните оценки на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA), каза днес представителят на УНИЦЕФ в страната Лесли Милър.

Учениците от македонските средни училища са на 71-во място (от 81 държави) по езикова грамотност, 61-во по математика и 68-мо в Европа по природни науки, съобщи миналата година Министерството на образованието и науката, публикувайки резултатите от PISA 2022.

Още: Силяновска пред българския посланик: Отношенията ни не са на необходимото ниво

PISA е един от най-известните и надеждни международни системи, които измерва грамотността, тоест приложимите знания, от които ученикът се нуждае, за да продължи образованието си и да успее в личния и професионалния си живот. Задачите в тестовете са свързани с реални ситуации, в които могат да попаднат учениците, а отговорите не измерват репродуктивни, а функционални знания, които са важни за свързване, разбиране и решаване на проблеми.

Един от ключовите фактори за ситуацията в Северна Македония е недостатъчното време, отделено за учене. Македонските ученици прекарват около 900 часа по-малко от средното в учене. Образователната система не е адаптирала напълно начина, по който организира ресурсите, например училищна структура, преподавателски състав и финансиране на училищата. "Има много възможности за подобряване на ситуацията", подчерта Милър.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес