Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Унгария все пак ще участва в швейцарската конференция за мир в Украйна

06 юни 2024, 14:09 часа • 1370 прочитания

Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто потвърди, че страната му ще участва в срещата на върха за мир в Украйна, която ще се проведе в Швейцария на 15-16 юни. По време на посещението си в Санкт Петербург за Международния икономически форум топ дипломатът на Унгария обяви, че именно той ще представлява Будапеща на събитието в кантона Нидвалден.

Срещата на върха за мир ще събере 107 държави и международни организации.

Още: Горчиво дежавю: Путин отговори дали ще нападне НАТО - със същите думи като за Украйна

Унгария се колебаеше заради Русия

Преди това Сиярто изрази колебание относно участието в световната среща на върха, тъй като Русия няма да присъства. "Унгария подкрепя мира и ще участва във всяко събитие, в чийто дневен ред е включен мирът", заяви Сиярто, цитиран от местната агенция Telex

Той добави, че съжалява, че не всички воюващи държави ще участват в събитието, визирайки отново Руската федерация. „Вярваме, че реални резултати ще бъдат постигнати, ако всички са на масата за преговори. Този път случаят не е такъв. Но тъй като уважаваме мирните усилия на швейцарците, ще участваме на ниво външни министри", каза Сиярто.

Още: "Защо Русия не е поканена?": Унгария може да се откаже от форума за мир в Украйна

Унгария редовно блокира помощи на ЕС за Украйна и санкции срещу режима на диктатора Владимир Путин. В средата на май Будапеща наложи вето на резолюция в Съвета на Европа за официално признаване и подкрепа на формулата за мир от 10 точки на президента Володимир Зеленски, която трябва да бъде обсъдена по време на предстоящата среща на върха.

Снимка: Петер Сиярто, Getty Images

Припомняме, че Русия няма да присъства на разговорите в Швейцария, но домакините заявиха, че представителите на Москва ще трябва да вземат участие в процеса „рано или късно“. През април външният министър Игнацио Касис заяви, че страната му е положила всички усилия да получи отговор от Москва дали може да вземе участие на форума. „Първата страна, с която разговаряхме след Украйна, разбира се, беше Русия, защото мирният процес не може да се осъществи без Русия, дори ако тя няма да присъства на първата среща“, каза той. Още преди това Руската федерация обяви, че няма да е част от събитието.

Още: Форумът за мир в Украйна: Изтече план за включване на Русия в бъдещи преговори

В Санкт Петербург: Будапеща пак говори в полза на Путин

По време на форума в Санкт Петербург външният министър на Унгария заяви, че страната му е една от европейските държави, които са най-засегнати от войната в Украйна, визирайки енергийните доставки.

Цените на енергията скочиха рязко, като годишните разходи за унгарския внос са се увеличили от 7 млрд. на 17 млрд. евро, а разликата от 10 млрд. представлява 6% от брутния вътрешен продукт, твърди Петер Сиярто.

Още: Орбан: Унгария е единствената страна в ЕС, чиито граждани умират в Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес