Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Унгария обяви как ще изнудва ЕС за сметка на Украйна, за да продължава напред с руския петрол

15 октомври 2024, 14:14 часа • 681 прочитания

Будапеща ще наложи вето върху нови европейски санкции срещу Русия, ако на Унгария не бъде разрешено да продължи да купува руски петрол. Това заяви унгарският външен министър Петер Сиярто, който за пореден път отиде в Русия, този път на икономически форум в Санкт Петербург.

Думите на Сиярто идват на фона на факта, че в ЕС вече беше постигнато съгласие за ембарго за доставки на руски петрол от 2025 година.

"Санкциите биват по правило преразглеждани на всеки шест месеца. Докато те са в сила, изключенията също трябва да останат. В противен случай ще наложим вето", заяви Сиярто, цитиран от РИА Новости - руската пропагандна държавна информационна агенция има забрана да работи в ЕС, с изключение на вземане на интервюта, но без да ги излъчва на европейска територия: Унгария преговаря с "Газпром" за повече газ по "Турски поток"

Казаното от Сиярто напълно отговаря на информацията, че унгарският премиер Виктор Орбан всячески се стреми да помага на руския диктатор Владимир Путин във войната с Украйна, включително през договорки с Доналд Тръмп, който в първия си мандат като президент на САЩ в достатъчна степен публично показа, че харесва Путин и политическото му поведение. Разковничето е именно срокът, в който се подновяват санкциите на ЕС срещу Русия - научете: Орбан готви голям политически подарък за Тръмп - бърка в джобовете на европейците заради Украйна

Пак обвинение към НАТО

Сиярто не пропусна да обяви и как НАТО носи вината за войната в Украйна, защото през 2021 година не приело да преговаря с Русия относно Украйна. Тогава едно от условията на Путин да има изобщо преговори беше НАТО да се върне до границите от 1997 година - с други думи, когато нито една източноевропейска държава, включително Унгария, не беше член на Алианса.

Още: С примери и факти: Как Путин сам предизвика войната и кой е единственият изход от нея

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес