Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Умри мъчително: Клетви към руски полковник от роднини на избити руски войници

03 септември 2024, 12:47 часа • 1786 прочитания

Съпруга на убит при Авдеевка руски войник в началото на 2024 година твърди, че командирът му все още не ѝ дава удостоверение за смъртта му. А колеги на загиналия твърдят, че командирът – полковник Алексей Ксенофонтов, пиян е пратил свои подчинени на самоубиствен щурм и гледал с наслада как украинската армия ги избива с танкове и дронове – такава история разказва руският опозиционен информационен телеграм канал ASTRA.

Убитият

При въпросния щурм е загинал подписалият договор за професионална служба Михаил Шчебетун. Той намира смъртта си скорострелно – подписва договор на 31.01.24, "обучаван" е до 11 февруари, обажда се за последно на жена си Алина Болвинова на 14 февруари, а на 9 март участва в щурма, където е убит - това е хронологията, представена от ASTRA.

Още: Идея за още пушечно месо за армията на Путин: Още докато си обвинен, не осъден

Новината за смъртта на Шчебетун съпругата му научава не по официален път, а от негови бойни другари. Чак след като тя се разшумяла, Ксенофонтов ѝ потвърдил, че съпругът ѝ е мъртъв. Полковникът командва 25-та бригада, позивната му е "Тигър".

Алина Болвинова търси помощ от издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Тя иска наказание за Ксенофонтов, който има орден „Герой на Русия“. Болвинова разказва историята си и във ВКонтакте, руския еквивалент на Facebook, където има публикация за Ксенофонтов от предаване на руския пропагандист Владимир Соловьов, който е под западни санкции. Под публикацията има много коментари от роднини на изчезнали войници, служили под командването на Ксенофонтов – с въпрос къде са, защо биват ползвани за пушечно месо и с клетви към полковника да умре по особено мъчителен начин.

Безплатна земя в Крим, ако се биеш за Путин в Украйна: Обещание за всички руснаци

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес