Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна започна процеси срещу 80 от над 600 заподозрени за военни престъпления

31 май 2022, 16:17 часа • 1523 прочитания

Украйна е идентифицирала над 600 руснаци, заподозрени в извършване на военни престъпления, и е започнала съдебни процеси срещу 80 от тях. Това обяви главният прокурор на страната Ирина Венедиктова.

Тя е в Хага, където се срещна с колегите си от Международния наказателен съд и други официални лица, за да обсъдят повдигнатите обвинения.

Списъкът със заподозрени включва „високопоставени военни служители, политици и агенти на пропагандата на Русия“, заяви Венедиктова на пресконференция. Тя добави, че Естония, Латвия и Словакия са решили да се присъединят към международен разследващ екип в Украйна.

По-рано днес в украински съд двама руски войници бяха осъдени на по 11,5 г. затвор за извършване на военни престъпления в Харковска област. Александър Бобикин и Александър Иванов се признаха за виновни, че са обстрелвали цивилни обекти, включително училище в района.

Преди това Украйна осъди 21-годишния Вадим Шишимарин на доживотен затвор за това, че сержантът е убил 62-годишен цивилен в първите дни на войната.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес