Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна във фокуса на НАТО: Пътят към победа над Путин

09 юли 2024, 07:30 часа • 4473 прочитания

Украйна ще бъде в центъра на вниманието на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, на която Алиансът ще отбележи 75-ата си годишнина. Тя започва днес, 9 юли, и ще продължи до четвъртък, 11 юли.

В третата година от ужасната война не е време за замазване на очите - било от страх, че руският диктатор Владимир Путин може да ескалира и да използва ядрени оръжия (което е малко вероятно), било от неизвестността, ако Русия претърпи поражение в Украйна. Колкото повече оръжия, технологии и помощ се предоставят на Киев и колкото по-бързо се направи това, толкова по-успешна ще бъде перспективата Украйна да победи. Успехът ще е труден, но в никакъв случай не е невъзможен. Неуспехът не е опция, пише в свой анализ авторитетното геополитическо списание Foreign Policy.

В средата на юни Путин заяви, че всякакви преговори ще трябва да се основават на това Украйна да предаде огромни части от територията извън окупираните от Русия земи, на неутралитет, демилитаризация и смяна на правителството в Киев. С други думи - подчинение.

Още: Путин отхвърли Запада като посредник за мир и поиска Украйна да се предаде (ВИДЕО)

САЩ с "цялото си сърце" да приемат теорията на Зеленски за победа

Според украинския президент Володимир Зеленски и огромното мнозинство от украинците победата означава: да няма руски войници на украинска територия, включително в Крим; да се потърси отговорност от Русия за военните престъпления, престъпленията срещу човечеството и геноцида, които руските сили са извършили срещу Украйна; Русия да плати за причинените разрушения, които се оценяват на около половин трилион долара и продължават да нарастват.

Още: "Теории на победата" на Путин и Зеленски: Къде е Западът в уравнението? (ВИДЕО)

САЩ трябва да приемат това определение за победа с цялото си сърце. В края на краищата, украинците са тези, които се борят срещу Москва, а не американските военни. Това означава да се увеличи помощта, за да се предоставят на украинските сили оръжията, от които се нуждаят не просто за да отблъскват руските атаки, а за да постигнат победа. Това е най-бързият и най-добър начин да се сложи край на тази война и на пораженията, които тя нанесе на Украйна, пише Foreign Policy.

Снимка: Getty Images

Три стъпки, които Западът да направи към Украйна

Първо, администрацията на Джо Байдън трябва да изясни, че нейната цел е да помогне на Киев да спечели и да победи Москва. Предишните лозунги на Белия дом - от "толкова дълго, колкото е необходимо" до "толкова дълго, колкото можем", за да се помогне на Украйна да има "възможно най-силната ръка" в евентуални преговори - са неадекватни.

Още: Във Вашингтон Украйна ще чуе, че е твърде корумпирана за НАТО: The Telegraph

Второ, за да постигнат този резултат, Съединените щати и техните съюзници трябва да ускорят доставката на оръжия, нови технологии и помощ за Киев. Има признаци, макар и закъснели, че нещата се движат в тази посока. Миналия месец Белият дом обяви, че ще даде приоритет на доставката на системи за противовъздушна отбрана за Украйна пред други държави, които са ги поръчали. Щатите също така отмениха ограниченията за използването на американски оръжия срещу цели на територията на Русия. Но и тук администрацията трябва да направи повече - да позволи на Украйна да използва ракети с по-голям обсег на действие ATACMS срещу цели на руска територия в рамките на самозащитата, смятат анализаторите, автори на статията.

САЩ трябва също така да засилят санкциите, които вече са наложили срещу руски субекти, особено в областта на финансите и енергетиката, като затегнат максимално винтовете на руските потоци от приходи. Нужни са и по-агресивни вторични санкции, включително срещу китайски компании, оказващи подкрепа на Москва, макар тя да не се изразява в открита военна помощ.

Още: Bloomberg: Китай разработва дронове за Русия, подобни на "Шахед" (ВИДЕО)

Освен това САЩ трябва да се възползват от напредъка, постигнат на срещата на върха на Г-7 по-рано през годината, на която администрацията на Байдън получи подкрепа за използването на лихвите от замразените от Запада руски активи на стойност 300 млрд. долара. Те ще се ползват за заем за Украйна в размер на 50 млрд. долара. Сега Вашингтон трябва да предприеме действия за изземване на всички тези активи на стойност 300 млрд. долара, а не само на приходите от тях, призовават експертите от Foreign Policy.

Още: Позиция: Украйна трябва да бъде поканена да влезе в НАТО

Това е законно съгласно американското законодателство и международното право. Има и прецедент - случаят с Ирак за нахлуването му в Кувейт. Това е и морално правилното решение. Как би могъл Западът изобщо да си помисли да позволи на Русия да си възвърне контрола върху тези активи и да не използва средствата, за да компенсира Украйна за разрушенията, които Москва е причинила? Защо западните граждани трябва да отделят средства, за да платят за щетите, които Русия е причинила, когато много от разходите могат да бъдат покрити от тези руски средства, питат анализаторите.

Трето, възможно е предстоящата среща на върха на НАТО да е последната за тази администрация. Затова тя трябва да използва момента и да признае, че напредъкът по отношение на членството на Украйна в НАТО може да се провали, ако в Белия дом настъпи промяна - т.е. ако Доналд Тръмп се завърне.

Още: "Не" на Киев в НАТО и украински земи за Путин: Планът на Доналд Тръмп

Последните оправдания за отлагане на влизането на Украйна в Алианса бяха съсредоточени върху корупцията в Украйна. Това със сигурност е проблем, но той се решава - десетки украински служители бяха уволнени и разследвани по обвинения в корупция. Корупцията не изглеждаше да представлява сериозна пречка за някои от настоящите членове на военния съюз.

Белият дом настоя, че Украйна първо трябва да спечели войната, преди да бъде разгледан въпросът за нейното членство. Това оправдание рискува да стимулира Путин да удължи войната колкото е възможно по-дълго, за да се увери, че Киев никога няма да получи покана за членство в НАТО. Разширяването на гаранциите за сигурност по член 5 на НАТО - първоначално до частите на Украйна, контролирани от украинските сили, и с течение на времето разширяване на обхвата, когато Украйна си възвърне повече земи, е най-добрият начин да се избегне рискът от по-широка война.

Още: САЩ обявиха условията за присъединяване на Украйна към НАТО

Украйна е предизвикала повече от половин милион жертви от руска страна по време на войната (не само убити, но и изчезнали, и такива, които са толкова тежко ранени, че не могат да се върнат на фронта). Възвърна си над 50% от територията, която Русия първоначално завзе в седмиците след 24 февруари 2022 г. Киев извади от строя една трета от Руския черноморски флот и направи кримското пристанище Севастопол неизползваемо за Русия. Възстанови използването на черноморските маршрути за украинския износ и разработи силен собствен капацитет от дронове, който нанася реални щети вътре в Русия.

Още: Какво очаква Украйна от НАТО?

Голяма част от това Украйна направи сама, а друга част беше постигната със западна помощ. Украйна понесе ужасни загуби и голяма част от тях дойдоха по време на прекъсването на военната помощ от САЩ, преди Конгресът най-накрая да гласува новия пакет за 60,8 милиарда долара през април 2024 г. Дори и през 7-месечния период, когато американската помощ не постъпваше при украинците, руските сили постигнаха много малък напредък, а това, което спечелиха на места като Авдеевка, струваше много скъпо.

Русия трябваше да прибегне до използването на затворници и имигранти за попълване на войските си, предвид нежеланието на Путин да проведе втора мобилизация. Наскоро Украйна също се обърна към наемането на затворници, но това е така, защото нейното население е приблизително една четвърт от руското. Руските власти на няколко пъти трябваше да увеличават бонусите за постъпване в армията. А без подкрепата на Иран и Северна Корея Путинова Русия нямаше да се справи.

Още: Споразумение в НАТО: Десетки милиарди за Украйна през 2025 г.

Всичко това означава, че при правилна и бърза помощ победата на Украйна е възможна. Администрацията на Байдън трябва да се възползва от тази перспектива. Тя също така трябва да подкрепи поканата към Украйна да се присъедини към НАТО - процес, който ще отнеме няколко години и няма да се случи за една нощ, пишат анализаторите. Нито една страна не е имала злощастния и скъп опит да се бори с руснаците така, както Украйна. Никоя страна не заслужава членство в НАТО повече от Украйна. А поканата ще даде на Путин да разбере, че не може да упражнява фактическо вето върху стремежите на Киев.

Всички тези стъпки са от решаващо значение за сигурността на САЩ и Европа, уверява Foreign Policy. Именно в Украйна Путин трябва да бъде спрян и победен. Освен това предоставянето на средства за нанасяне на поражение на Путин ще възпре и китайския президент Си Дзинпин да ескалира по отношение на Тайван, ще изпрати и сигнал до всички авторитарни лидери, че САЩ няма да отстъпят.

Никой не иска тази война да приключи по-скоро от украинците. Начинът да се стигне до този момент, е да се помогне на Украйна да победи възможно най-бързо и да се приеме страната в НАТО, така че тази война никога да не се повтори, пише Foreign Policy.

Още: Над 60 експерти по геополитика: Предлаганият от НАТО "мост" за Украйна може да е опасен

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес