Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна в ОССЕ: Русия губи по един войник на всеки 2,5 кв. м окупирана земя

11 октомври 2024, 13:43 часа • 958 прочитания

Руската армия губи по един войник на всеки 2,5 квадратни метра окупирана украинска територия. Това заяви заместник-ръководителят на украинската мисия към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Наталия Костенко на заседание на Форума за сътрудничество в областта на сигурността към ОССЕ.

„Руското военно ръководство разчита в голяма степен на тактиката на „пушечно месо“, демонстрирайки, че може да постигне напредък само на цена, която всяка друга държава би сметнала за неприемлива. Изчислено е, че всеки 2,5 квадратни метра руско настъпление в Украйна струват на руските окупатори живота на един войник“, каза Костенко.

Още: Дядовци: Оплаквания, че в руската армия новите войници са все по-стари

Тактиката "пушечно месо"

Тя отбеляза, че офанзивата на руснаците в Угледар говори най-красноречиво за тактиката "пушечно месо". Окупаторите превзеха града след стотици ежедневни опити да пробият украинската отбрана. Руската пропаганда обяви това за стратегическа победа, но в действителност руснаците са се придвижвали към нея в продължение на две години с преобладаващо количество жива сила, артилерия и авиация. Вместо това те превзеха руини, отбеляза Костенко.

Още: Руската армия ще опита да повтори обкръжението на Угледар в по-голям мащаб: Анализ

„Украинските военни продължават да идентифицират и унищожават военните щабове на руските окупационни сили, логистичните и комуникационните маршрути, както и складовете за боеприпаси. По-специално, през миналата седмица нашите войски успешно унищожиха командните пунктове на 35-а и 27-а мотострелкова бригада, както и командния пункт на 2-ра комбинирана армия на Руската федерация“, заключи представителят на украинската мисия към ОССЕ, цитирана от "Укринформ".

Снимка: руско военно министерство, Telegram

Още: Спалня, плазми и сауна: Луксозната землянка на руски командир на фронта, построена от подчинените му (ВИДЕО)

Общите загуби

Общите загуби на руската армия от началото на пълномащабната война досега възлизат на около 666 340 души, изчислява Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна към 11 октомври.

По класификацията на НАТО военни жертви са не само убити по време на война, а също така пленени, изчезнали по време на сражение и толкова тежко ранени, че не са способни вече да се завърнат на фронта.

Средният дневен брой на руските загуби – загинали и ранени, в Украйна достигна нов връх през септември 2024 г.: Руските загуби в Украйна бележат нов среднодневен рекорд през септември.

През септември The Wall Street Journal писа, че броят на убитите руснаци и украинци по време на войната в Украйна, подпалена от диктатора Владимир Путин през февруари 2022 г., е надхвърлил 1 милион души. Според вестника загубите на украинската армия вероятно достигат до 480 000 души, от които 80 000 загинали и 400 000 ранени. Според западните разузнавателни служби Русия е загубила 600 000 войници в резултат на пълномащабното нахлуване - 200 000 загинали и 400 000 ранени.

Още: Руските войници са пушечно месо заради командирите: Гневът на руските военни блогъри расте (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес