Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна създава буферна зона в района на Курск (ВИДЕО)

14 август 2024, 18:42 часа • 2401 прочитания

Украйна заяви, че армията ѝ ще позволи евакуацията на цивилни от руския регион Курск в Русия и Украйна и ще създаде буферна зона в района, където войските ѝ започнаха мащабна офанзива.

В района на Курск Украйна е сформирала „буферна (санитарна) зона“, достъпът до която ще бъде отворен за МКЧК, ООН и други международни организации за извършване на хуманитарни дейности, предаде Униан.

Още: Z-канали: Украйна вече ни диктува условия, а дори още не е започнала да използва в Курск F-16

„Създаването на буферна зона в Курска област е стъпка за защита на нашите погранични общини от ежедневния вражески обстрел“, заяви министърът на вътрешните работи Игор Клименко.

Зеленски пък написа след поредната среща с командването в социалната мрежа Х: "Бяха обсъдени ключови въпроси. Охрана, хуманитарна помощ, създаване на военни командни пунктове, ако е необходимо. Украйна защитава себе си и живота на своите хора в пограничните населени места и предприема активни действия на руска територия. Силите ни стриктно спазват изискванията на международните конвенции и международното хуманитарно право."

Украински официални лица заявиха, че офанзивата в Курск е акт на самозащита срещу руските войски, чиято пълномащабна инвазия продължава вече трета година.

Клименко направи изявлението след среща с президента Володимир Зеленски и други украински официални лица.

Още: Охраната ѝ струва милиарди, но все пак е уязвима - къде са пробойните на руската граница

„Нашите въоръжени сили планират да... отворят хуманитарни коридори за евакуация на цивилни граждани: както в посока Русия, така и в посока Украйна“, заяви след срещата вицепремиерът Ирина Верешчук.

Тя каза още, че има планове за хуманитарни операции, включително с помощта на международни организации, в района.

Украинският омбудсман по правата на човека Дмитро Любинец заяви, че украинските официални лица са „обсъдили достъпа на представители на МКЧК, ООН и други безпристрастни международни организации за извършване на хуманитарни дейности“. 

Изненадвайки руските войски, украинската армия навлезе в руския регион Курск на 6 август, превзе десетки селища и предизвика евакуацията на десетки хиляди хора от двете страни на границата.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес