Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна свали руски дрон "Шахед", оборудван със Starlink

26 септември 2024, 14:06 часа • 1354 прочитания

Украинските ВВС са свали руски дрон-камикадзе "Шахед-136", който е бил оборудван със сателитна комуникационна система Starlink. Това твърди украинското специализирано издание Defense Express и прилага снимки.

Дронът е свален при поредната руска атака, в нощта на 25-ти срещу 26-ти септември. От публикуваните снимки се вижда, че на безпилотния летателен апарат има инсталирана сателитна чиния и сериен номер.

"Беше само въпрос на време Русия да започне да инсталира Starlink на своите безпилотни летателни апарати (БПЛА) с голям обсег. Преди това руснаците вече бяха експериментирали с 4G модеми. Сега говорим за много широк и мощен канал за обратна връзка с дрона, възможност за предаване на информация от него и промяна на полета на всякакво разстояние (при обхват на полета на дрона 2000 километра). Това означава, че "Шахед" могат да бъдат трансформирани в разузнавателен инструмент", пише Defense Express.

Още: На военен парад в Иран показаха модернизирания "Шахед-136B" (СНИМКИ)

Ако съответният дрон има камери, той ще предава картина - съответно, благодарение на Starlink Русия може да използва дрон Shahed като боеприпас с голям обсег на действие с възможност за разузнаване, благодарение на допълнителна камера, и поразяване дори на движещи се цели.

Въпреки че Starlink не работи и не се продава в Русия, руснаците го купуват от трети страни, с активиран панел. САЩ се опитват да се борят с този проблем, но той далеч не е решен.

Украйна е свалила над 8000 дрона "Шахед" от началото на руската инвазия

Източник: Defense Express (СНИМКИ)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес