Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна спря подготовката си за влизане в ЕС

21 ноември 2013, 15:25 часа • 43106 прочитания

Правителството на Украйна е взело решение да спре подготовката на сключването на Договор за асоцииране между страната и Европейския съюз, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Украинското правителство мотивира своето решение да спре подготовката на Договора за асоцииране с ЕС с необходимостта от развитие на икономическите отношения с Русия и ОНД. На съответните министри е поръчано да предложат на Русия и ЕС да създадат тристранна комисия по въпросите на търговските и икономически отношения.

В постановлението на правителството се казва: Да се прекрати процеса на подготовка за сключване на Договор за асоцииране между Украйна от една страна и Европейския съюз, Европейската общност по атомна енергия и със страните-членки от друга, както и решението на украинското правителство от 18 септември 2013.

Искането на ЕС за освобождаването на бившия премиер и опозиционен лидер Юлия Тимошенко беше най-трудното условие за подписването на договора за асоцииране в края на ноември на срещата на върха на "Източното партньорство" във Вилнюс. Като вариант за разрешаване на "казуса Тимошенко" опозицията предложи да се приеме закон за лечението на осъдени в чужбина, за да може Тимошенко да напусне страната.

Обсъждането на съответния законопроект се отлагаше на няколко пъти във Върховната Рада. По-рано беше обявено, че Киев трябва да изпълни всички изисквания на ЕС преди заседанието на министрите на външните работи на регионалната организация, насрочено за 18 ноември. След това обаче Европейският парламент реши да удължи мандата на своята мониторингова комисия за Украйна до края на ноември.

На днешното си заседание Върховната Рада отхвърли всички шест законопроекта, предложени от опозицията. Така главното условие на ЕС остана неизпълнено, макар че до срещата на върха, на която трябва да бъде подписан договора за асоцииране, остават няколко дни.

Въпреки решението украинският президент Виктор Янукович заяви, че държавата му ще продължи да работи за своята интеграция към ЕС, предаде "Фокус".

Янукович каза още, че е невъзможно Юлия Тимошенко да бъде пусната на свобода, тъй като това противоречи на украинското законодателство.

Припомняме, че много пъти висши руски политици, сред които президентът на Русия Владимир Путин, открито заявяваха резервите си по отношение на влизането на Украйна в ЕС.

Владимир Путин обаче даде знак, че Русия може да се включи в преговорите между Украйна и европейското обединение. По думите на президента на Русия украинският президент Виктор Янукович е формулирал позиция, според която се предлагат тристранни преговори по въпроса - между Европа, Украйна и Русия.

"Ние сме "за", но само преди приемането на решение за евроинтеграцията на Украйна", каза руският президент в изказване пред Руското литературно събрание, предаде БТА. Той поясни, че Русия не може да участва в преговори по неща, за които са били взети решения без нейното участие.

Путин категорично отхвърли твърденията, че Москва води агресивна политика срещу интеграцията на Киев с ЕС. "Ние не сме против суверенното право на избор на Украйна, каквото и да е то. Но ако ни бяха казали, че Украйна ще влиза в НАТО, то тогава бихме били реално против", заключи президентът на Русия.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес