Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна: Предотвратихме нов опит за убийство на президента Зеленски

23 март 2022, 02:30 часа • 7681 прочитания

Поредният опит за убийство на украинския президент Володимир Зеленски е осуетен, след като на границата със Словакия е бил арестуван отряд от 25 души, твърдят от Киев. Екип от над 20 обучени убийци е заловен от полицията в Ужгород, Западна Украйна, докато е бил на път за Киев снощи, съобщи Bild, цитиран от 24 часа.

Източници от киевското контраразузнаване посочват пред информационна агенция Униан, че сред отряда е имало и агент на руските тайни служби. Те уточняват, че заловените са следвали заповеди да убият Зеленски и да проникнат и в други части на украинското правителство. Ужгород граничи със съседна Словакия и се намира само на няколко километра от границата на Украйна с Унгария.

Още: Три опита за покушение срещу Зеленски за седмица

Арестите изглежда са просто поредният неуспешен опит за убийство на лидера на Украйна. Повече от 10 такива е имало от началото на руската инвазия миналия месец, посочва Униан. Зеленски се превърна в ключова мишена за Русия. Украинският премиер Денис Шмихал и началникът на кабинета на президента Андрий Ермак също са сред предполагаемите цели за убийство.

Доклади на разузнавателните служби посочват, че добре обучени бойци са чакали "зелена светлина" от Кремъл, за да навлязат в Украйна, пише "Дейли мейл". В тях се съобщава още, че е получен „списък за убийства“ с имената на 24 души, включително на премиера на Украйна, целия украински кабинет, кмета на Киев Виталий Кличко и брат му Владимир. Нападението е саботирано, след като плановете достигат до висши представители на украинското правителство, което принуди кметът на Киев да обяви нов 36-часов комендантски час в града.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес