Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна порази руска ПВО система "Панцир": Мощни взривове в Русия и окупираните земи (ВИДЕО)

22 юни 2024, 14:50 часа
Реклама

По време на обстрел по Белгородска област на Русия украинските въоръжени сили са поразили пускова установка "Панцир-С1" в района на село Дъбово. Това съобщи местният Телеграм канал "Пепел", като показа и снимка - визуално потвърждение за попадението.

Реклама

По предварителни данни - установката е била поразена от касетъчен боеприпас. Екипажът е успял да оцелее. Черен дим се издига над мястото, където е била ПВО системата "Панцир-С1".

Губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков съобщи само, че тревата в Дъбово се била запалила - всъщност тя е горяла на мястото на "Панцир"-а поради разпръскването на касетъчни боеприпаси, уточнява "Пепел".

Още: Объркване: САЩ не дават да се стреля по важни руски летища? Нова гореща точка на фронта (ВИДЕО)

Също така в района, където е била ударена ПВО системата, пътят е бил блокиран. "Пътят нямаше да бъде блокиран само при запалила се трева", коментират с ирония думите на Гладков от Телеграм канала.

Още щети в Белгородска област

В самото село Дъбово са повредени покривите на две частни къщи и 17 автомобила, а в село Таврово - три автомобила.

Служител на селскостопанско предприятие е загинал по време на обстрела на белгородското село Салтиково, твърди Гладков. Снаряд е попаднал на територията на предприятието. Мъжът е починал преди пристигането на парамедиците, казва губернаторът.

По данни на местното издание "Фонар" - това е 202-ият жител на Белгород, който умира от обстрел от началото на руската инвазия в Украйна.

"Два безпилотни самолета се взривиха в белгородското село Кливово, един човек е ранен", добави още Гладков, цитиран от ASTRA.

Още: Тревога заради "Кинжал" над Украйна, Русия порази енергийни обекти (СНИМКИ)

На още места в Русия и в окупираните земи се чуват взривове

В село Тьоткино, Курска област на Русия, имаше атака с дронове. Според изпълняващия длъжността губернатор Алексей Смирнов безпилотни машини са поразили магазин, в резултат на което е възникнал пожар. Няма пострадали, твърди той.

Също така, след пускане на взривни устройства от безпилотен летателен апарат, са се запалили сиропиталище, което не функционира от началото на руската инвазия в Украйна, и жилищна сграда. В село Махновка са повредени сградите на неработеща птицеферма.

Още: "Заради Байдън има война в Украйна": Спорен милиардер даде трибуна за лъжите на Тръмп (ВИДЕО)

Експлозии се чуха и в окупирания от руснаците Мариупол. Засега няма повече детайли за взривовете.

По-рано стана ясно, че е имало украинска атака по окупирания от руснаците град Донецк - вероятно с ракети. Там са чути повече от 20 експлозии, на видеата се вижда и издигащ се дим.

Трима души са загинали, а четирима са ранени в резултат на обстрела на окупираните Донецк и Горловка, съобщи т.нар. ръководител на ДНР Денис Пушилин. В резултат на обстрела в Донецк са загинали трима служители на строителна фирма. В Горловка трима мъже са били ранени в резултат на атака на дрон срещу микробус. Друг мъж е бил ранен в Донецк - бил е взривен от мина, твърди Пушилин.

Жертви в Украйна

Загинали има и в Украйна заради руски обстрел - жител на Запорожка област е станал жертва на руска въздушна бомбардировка. Други двама са ранени, съобщава Националната полиция на Украйна.

По данни на ведомството - през деня Русия е бомбардирала населени места шест пъти чрез авиацията си, стреляла е 17 пъти от реактивни системи за залпов огън, 214 пъти от артилерията, а също така е извършила 146 атаки с безпилотни летателни апарати.

В резултат на въздушния удар по Варваровка е загинал един човек, а други двама са били ранени. Повредени са къщи на цивилни граждани и стопански помещения.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес