Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна печели психологическата война срещу Русия

11 септември 2024, 17:33 часа • 3361 прочитания

Операция "Курск" на украинските военни е форма на психологическа война. А иронията е, че за диктатори като Владимир Путин именно тя е в основата на тяхното управление и те никак не обичат, когато използват собствените им инструменти срещу тях самите. Това пише експертът по отбрана и национална сигурност Майкъл Пек в статия за CEPA.

Диктаторите водят психологическа война "срещу собственото си население, за да сплашат всяка потенциална политическа опозиция, за да сплашат другите държави, да убедят съперниците и потенциалните си жертви в безсмислието на съпротивата и да подкопаят националния дебат", казва аналитикът.

Путин прекара години наред в целенасочено подкопаване на Украйна, включително чрез дезинформация, превзе Крим с оръжие, бомбардира украинските градове. А сега ситуацията се промени и на него му се налага да реагира на действията на Украйна, смята експертът.

Още: Започнахме спецоперацията понеже...: Песков с нова невероятна причина за войната

Путин ще трябва да се замисли дали може да се довери на своята армия за защита на границите на Руската федерация и да обясни на народа си защо стана така, че една война, която уж трябваше да предотврати "заплахата от нахлуване на НАТО" завърши именно с нахлуването на чужди войски в Русия.

"Критиците на операция "Курск" отбелязват, че Путин не е преместил войски от Източна Украйна, където руснаците продължават да напредват бавно, но стабилно... И че е било по-добре Украйна да използва войските си за укрепване на отбраната си в източните и южните си области вместо в Курск. Но точно това иска Путин: Украйна да продължи да танцува под свирката на Москва, изтощавайки най-добрите си войски и оборудване", добавя Майкъл Пек. 

Още: Успяхме да им попречим: Сирски за истинската цел на операция "Курск"

Според него операция "Курск" е позволила на Украйна да внесе несигурност в уравнението. Сега е налице рискът дали Украйна няма да реши да нападне някоя друга част от Русия. "Диктатори като Путин, въпреки цялата си заплашителност, мразят най-много от всичко тъкмо несигурността", завършва анализаторът.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес