Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна отстъпи от плацдарма си на изток от Днепър: Да или не?

17 юли 2024, 10:25 часа • 2284 прочитания

Има ли все още или вече няма украинско предмостие на източния бряг на река Днепър в село Кринки? Журналистически материал, че украинските морски пехотинци са се изтеглили от там, беше свален.

Ситуацията в Кринки

(КАРТА) В украинското издание "Лига" се появи информация, че украинската морска пехота вече не държи позиции в самото Кринки, което се намира на 30 километра североизточно от Херсон и в началото на есента на 2023 година там беше направен плацдарм, който руснаците и до този момент не бяха успели да сломят. Материалът за отстъплението е базиран на анонимен източник от украинския генщаб - той казва, че в Кринки вече не е останал камък върху камък и няма добри защитни позиции – затова украинските морски пехотинци действат по поречието на река Днепър, от близките острови. Популярният украински телеграм канал Deep State критикува липсата на официална позиция с намек, че за този ход се е знаело. Но статията на "Лига" вече не е налична онлайн!

В днешната сутрешна официална сводка на украинския генщаб няма и дума за Кринки, само че има 1 отбита руска пехотна атака в зоната на Казашки лагери, което е близо до Кринки и е на източния бряг на Днепър. Нито един от по-известните руски военни телеграм канали не говори нищо за тази позиция - например "Рибар", WarGonzo и "Романов лайт" мълчат: Бием се срещу фашизма, а той е при нас и ни заличава: Закъсва ли Путин за войници? (ВИДЕО)

Новината за изтеглянето на украинците от Кринки е включена в материал на The New York Times като един от признаците, че Украйна вече иска мирни преговори с Русия и то бързо – друг от посочените признаци е, че руснаците се приближават до основна логистична линия в Източна Украйна и ако я овладея, за украинската армия ще стане много трудно да противодейства на сегашния фронт.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес