Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна и Запада се карат за F-16 и пилотите им: Кокошката или яйцето да е първо

14 юни 2024, 12:42 часа

Украйна и западните ѝ съюзници все повече влизат в полето на сериозен спор що се отнася до изтребителите F-16. Причината е известна от немалко време насам – на Запад се обучават доста по-малко украински пилоти, отколкото изтребители F-16 са обещани на Украйна (по неофициални данни съотношението е 1:3, тъй като Нидерландия, Белгия, Дания и Норвегия обещаха над 60 изтребителя на Украйна).

Реклама

Още: Нидерландия с план кога първите F-16 отиват в Украйна: "Ще има все повече самолети" (ВИДЕО)

В свой материал Politico посочва, че Киев е настоял пред Запада, че има 30 кандидати за обучение за F-16, но няма достатъчно места те да бъдат приети. А пред медията американски и европейски източници твърдят, че Запада нарочно намалява броя на обучаваните пилоти и помощен персонал (инженери, механици), за да съответства на това, което ще дойде в Украйна като брой F-16 през лятото на 2024 година и да може украинската армия да ползва изтребителите по най-добрия начин. Тоест, това включва Украйна първо да разполага с достатъчно самолети за тренировки на пилоти и поддържащ персонал, а не първо да бъдат обучени пилотите и персонала – защото ако пилотите нямат достатъчни летателни часове като тренировки, уменията им ще атрофират.

Още: Оръжие за Украйна: Важна новина за F-16 от НАТО, обещания от САЩ, Полша не дава Patriot

Аргументи за подготовката на F-16

"Когато става въпрос за използване на такава техника, искате тя да бъде използвана по най-добрия начин. Ако F-16 бъде елиминиран на първия ден от войната, няма как да е добре за Украйна", коментира служител от американското министерство на отбраната, пожелал анонимност.

Друг служител на американското министерство на отбраната отрича, че има още 30 кандидат-пилоти на F-16 от Украйна, които чакат да почнат обучение. Дори тези, които сега се обучават, срещат трудности с усвояването на програмата за обучение, добавя той.

"Не е въпрос само на пилоти, а на поддръжка – това е ключово, както и обучението на обслужващия персонал. Искаме да успеем в подготовка на всичко едновременно – пилоти, техници, оръжия, резервни части. Трябва да имаш всичко, преди F-16 да влезе в действие", подчерта генерал Чарлз Браун, командващ на обединения щаб на американската армия.

"Има редица бюрократични процедури и технически нюанси, но има и голяма нужда да бъдат обучени повече пилоти и инженери", коментира Иля Евлаш, говорител на украинските ВВС.

Заплахата F-16 за Русия е главно от Румъния: Трудно ще се оправим, анализира източник, близък до Путин

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес