Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна е пробила на ново място в Курска област - говори за напредък и обкръжение на руснаци (ОБЗОР - ВИДЕО)

14 септември 2024, 14:39 часа • 6162 прочитания

Украинските войски успешно са пробили руската отбрана в нов участък от границата с Курска област, като са проникнали на няколко километра на руска територия, твърди едно от украинските подразделения.

Анализаторът на Forbes Дейвид Акс също пише, че това изненадващо нахлуване е било много по-успешно, отколкото предполагаха първоначалните съобщения. Първо се смяташе, че макар украинските въоръжени сили (ВСУ) да са преодолели руската гранична отбрана, на малко разстояние след това те са срещнали по-силна руска съпротива. Кремъл заяви, че неговите войски са отблъснали украинската атака „с подкрепата на авиация и артилерийски огън“.

Безпилотното подразделение „Хорн“, което подкрепи операцията по пробива, отхвърли твърдението на Кремъл и разкритикува медиите, които отразиха пробива в четвъртък. Репортерите, които цитираха твърдението на Кремъл, бяха „истерични, лишени от информация или платени проруски пропагандисти“, заяви групата. Като доказателство за успешния пробив тя публикува дълъг видеоклип, на който се вижда как украинска бронирана колона преминава защитната линия и след това се насочва към град Весело, който се намира в тила на руските въоръжени сили. Това е доста повече на запад от настоящия фронт в Курска област.

Още: Столтенберг: НАТО можеше да направи повече, за да няма война в Украйна

Както отбелязва анализаторът на Forbes - изглежда, че групата на украинските въоръжени сили е проникнала чак до южните покрайнини на Весело. "Навлязохме в ново място, на километри навътре в Русия. Група руски наборници, наброяваща няколко хиляди души, е заплашена от обкръжение", казват от "Хорн".

Все още не е известно как тази операция ще промени динамиката на бойните действия. Forbes смята, че в най-добрия за Украйна случай новата трансгранична атака може да отклони вниманието на руските сили от контранастъпление още по на изток. В най-лошия сценарий за Киев твърдението на Кремъл ще се окаже точно и нахлуването във Весело, макар и първоначално успешно, ще приключи с отстъпление на украинските войски.

Още вчера се заговори за пробив в този район. Според Роман Алехин - военен доброволец и съветник на губернатора на Курска област - ВСУ са влязли във Весело. "Противникът активно се придвижва към селището Глушково. Има информация, че с подкрепата на танкове врагът е влязъл в село Весело. Нашите военновъздушни сили работят активно. Нощта ще бъде тежка за нашите. Молим се за нашите войници", гласеше неговата информация от 12/13 септември.

Украинските въоръжени сили извършиха нападение в Глушковски район, чийто резултат все още не е известен - това пише в обзора си за 13 септември Telegram каналът "Рибар", поддържан от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук.

Украински военни също така пишат, че ВСУ са пленили войски на чеченския ръководител Рамзан Кадиров в района на Курск, а армията е напреднала до пет километра.

Още: Украйна пак изненада в Курск, руска военна техника намери "смъртта си" край Курахово (ОБЗОР - ВИДЕО)

Операция "Курск": новини от Зеленски

Украинското нахлуване в Курска област е провалило планирани руски настъпателни операции в района на международната граница, които вероятно са имали за цел да разширят зоната на активни бойни действия на по-широк фронт в Североизточна Украйна. На 13 септември украинският президент Володимир Зеленски заяви, че украинската операция в Курска област е спряла руските планове за създаване на няколко буферни зони по украинската граница „от изток на север“, включително в Сумска област. Той каза, че руските сили са искали да започнат големи офанзиви за завземане на регионални центрове, като вероятно има предвид областните столици Суми и Харков. Градовете се намират съответно на около 25 и 30 км от международната граница - значително по-далеч от приблизително 6 до 10 км, които руските сили заемат в момента в близост до Липци (северно от град Харков) и Вовчанск (североизточно от Харков).

Зеленски отбеляза, че украинската инвазия в Курска област също е повлияла на руските настъпателни операции в Донецка област. Според него тя е „забавила“ руското напредване в целия регион и е намалила предимството в използването на артилерийски боеприпаси, което руските сили в посока Покровск са имали пред украинците - от 12 към 1 до съотношение 2,5 към 1.

Още: Зеленски: Досега само Беларус свали руските дронове. Това е унизително за демократичния свят (ВИДЕО)

Колко руски войници действат в Курска област?

Зеленски заяви, че руските сили са съсредоточили 40 000 души в Курска област, но не уточни състава на руската групировка и остава неясно дали броят е представителен единствено за боеспособни руски войници или за обединени сили, които включват войници на договор, както и по-малко ефективни наборници нередовни сили, граничари, елементи на Росгвардия и сили на руското вътрешно министерство.

Украинският военен наблюдател Константин Машовец, който преди е бил част от Генералния щаб на армията, заяви на 13 септември, че в Курска област има около 33 000-35 000 души руски персонал. Зеленски каза, че руското военно командване възнамерява да съсредоточи 60 000 до 70 000 души личен състав в региона - брой, който е значително по-висок от 50 000 души личен състав, цитиран от американски официални лица като нужен за Русия брой, за да се изтласкат украинците от Курска област.

За справяне с украинското нахлуване в Курска област досега руските власти разчитат до голяма степен на слабо обучени и екипирани наборници и на малки елементи от руските редовни и нередовни сили и е малко вероятно по-голямата част от сегашната руска силова групировка там да се състои от единици с боен опит, пише американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Още: Ще използва ли Украйна ракети с голям обсег?: Решението на Байдън и Стармър

Войната: какво се случва на фронта в Украйна?

През изминалото денонощие - на 13 септември - на фронта в Украйна са се състояли общо 138 бойни сблъсъка, т.е. с пет по-малко на дневна база. Руснаците са пуснали 105 авиобомби КАБ над Украйна, а през нощта украинските военновъздушни сили са свалили цели 72 от 76 дрона "Шахед", изстреляни от Русия, според сводката на Генералния щаб на украинската армия.

Най-горещо е в Кураховското направление - за второ поредно денонощие - там е имало 43 руски пехотни атаки. Украинската армия е отблъснала всички, твърдят от генщаба. А в Покровското направление, което е малко по на север, са отблъснати 28 нападения. Прави впечатление повишената активност в Лиманското направление с 24 руски пехотни атаки.

Още: Канада подкрепя украинските удари срещу Русия с далекобойни оръжия

По посока към Покровск се водят боеве в източните покрайнини на Селидово, както и в района на Украинск на юг и Новогродовка на север, пише "Рибар".

Що се отнася до Кураховското направление - руснаците укрепвали постигнатите по-рано линии в района на Хостре, югозападно от Красногоровка, където 26 от 46 единици руска военна техника бяха повредени или унищожени от ВСУ.

"В южното направление на Донецк руските войски нанасят масирани въздушни удари по позициите на украинските формирования западно от Водяне", пише Звинчук. Става въпрос за Времеевския сектор на фронта, където руснаците опитват атака към Угледар. Водяне е непосредствено на изток. В това направление Генералният щаб на Украйна отчита 10 атаки за денонощието, включително към град Угледар.

Още: Операция "Курск": Руски контраатаки и украински отговор. Няколко сценария пред Путин (ОБЗОР - ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес