Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна е много близо до създаването на собствена ракета с обсег до 700 км (ВИДЕО)

04 октомври 2024, 14:11 часа • 1068 прочитания

Украйна е близо до създаването на собствена ракета с обсег от около 700 км, а също така разработва зенитно-ракетен комплекс с обсег 100 км.

Тази тема не е нова, тъй като още през април президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви началото на масовото производство на нови модели ракети, а месец по-рано руски ресурси писаха за информации за сериозна модернизация на украинската противокорабна ракета "Нептун" и по-конкретно, че вероятно е увеличен обсегът й от 280 км на 400 км.

Сега обаче първият вицепрезидент на украинската Национална академия на науките и бивш секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана Володимир Горбулин и директорът на Центъра за изследване на армията, конверсията и разоръжаването Валентин Бадрак дадоха повече подробности за ракетата, която вече ще може да лети до 700 км пред изданието LIGA.net.

Още: Борис Джонсън: Тръмп няма да остави Украйна да се провали, няма да направи Съветския съюз отново велик

Двамата експерти припомниха, че по-рано съветникът на президентската канцелария Михайло Подоляк също коментира, че обсегът на новата украинска балистична ракета е около 600-700 км без да предоставя други подробности. Според експертите вероятно става въпрос за проекта "Сапсан", който украинската отбранителна индустрия започна да разработва в началото на 2000-те години.

По онова време беше обявено разработването на оперативно-тактически ракетен комплекс "Сапсан", който всъщност трябваше да стане аналог на руския "Искандер". Той трябваше да има максимален обсег до 500 км и бойна глава от около 500 кг.

Този проект беше планирано да завърши през 2012 г., но бе забавен заради липса на финансиране. По-късно бе внезапно прекратен по време на президентството на Виктор Янукович през юни 2013 г. Тогавашният министър на отбраната на Украйна Павел Лебедев обяви пълното закриване на проекта "Сапсан". Сега същият Лебедев се издирва за държавна измяна и по предварителни данни се укрива в Крим.

Но още през 2016 г. стана известно, че проектът се възстановява само че под името "Гръм-2". Твърди се, че Украйна е започнала да създава този ракетен комплекс с обсег до 280 км по поръчка на Саудитска Арабия.

Още: Пентагонът със странен отговор защо НАТО не сваля руски ракети над Украйна, както ирански над Израел

През февруари 2021 г. тогавашният министър на отбраната Андрей Таран заяви, че "Сапсан" е готов на 80%.

Но след началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна новините за "Гръм-2" почти изчезнаха от информационното пространство.

През есента на 2022 г. служителка на конструкторското бюро "Днепър Южное" беше задържана по подозрение в шпионаж. Тя, според разследването, е предала информация на руските специални служби именно за този проект. Според изнесените от нея данни към лятото на 2022 г. той е бил в етап на готовност и пускане на продукта.

Още през август 2024 г. военният експерт и ръководител на фондация "Върни се жив" Тарас Чмут каза, че Украйна сега разработва три модификации на "Сапсан". "За съжаление, държавата Украйна намери финансиране за тези комплекси едва през 2022 г.", отбеляза той.

Още: Едни от най-мощните оръжия в света: Какво се знае за ракетите с далечен обсег на Украйна

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес