Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна е дала на САЩ и Великобритания СПИСЪК с цели в Русия за западните оръжия

14 септември 2024, 18:10 часа • 4455 прочитания

Украйна е предоставила на САЩ и Великобритания списък с потенциални цели в Русия за нанасяне на удари със западни оръжия: Ще използва ли Украйна ракети с голям обсег?: Решението на Байдън и Стармър.

Какви са обектите?

Според Reuters списъкът включва командни центрове, складове за гориво и оръжия, както и места за съсредоточаване на войски.

Първоначално Украйна е имала за цел да използва американски ракети ATACMS за нанасяне на удари по руски летища. Въпреки това 90% от самолетите, които Русия използва за бомбардировъчни операции, са разположени на летища извън обсега на ATACMS.

Още: Близък до Кремъл експерт иска Путин да нанесе ядрен удар по държава от НАТО

Война НАТО-Русия?

Припомняме, че САЩ и Великобритания обмислят да позволят на Киев да ползва американски и британски далекобойни оръжия за удари на руска територия, след като Иран достави балистични ракети на Москва. Решението ще бъде взето вероятно около края на септември - след сесията на Общото събрание на ООН. В момента американският президент Джо Байдън и британският премиер Киър Стармър обсъждат какво точно да предприемат.

Руският диктатор Владимир Путин заяви, че ако западните партньори на Украйна ѝ позволят да нанася удари дълбоко в Руската федерация с техни оръжия, то това ще вкара НАТО във война с Русия: Путин: Разрешаването на далекобойни оръжия би означавало, че НАТО е във война с Русия.

Още: Бивш съветник на Тръмп: Ако Путин използва ядрено оръжие в Украйна, подписва смъртната си присъда (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес