Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Украйна: Близо 3400 военни и цивилни остават в руски плен

03 януари 2023, 11:42 часа • 2941 прочитания

Към 3 януари в руски плен остават най-малко 3392 украински войници и цивилни граждани, по данни на Алена Вербицка - комисар на президента Володимир Зеленски. Това са цифрите, които Русия официално е потвърдила, каза тя, цитирана от Kyiv Independent.

В предишни доклади се казваше, че близо 3400 украински войници са държани в плен от Русия. В коментар за "Суспилне" Вербицка уточни, че броят включва и цивилни граждани. Официалният представител каза още, че най-малко 15 000 украинци, включително военни и цивилни, се смятат за изчезнали.

Към 2 януари 2023 г. в руски плен остават 474 жители на Херсонска област, съобщи украинската медия "Суспилне", позовавайки се на прессекретаря на прокуратурата на областта Анастасия Весиловска.

"Към настоящия момент на разследващите са известни 683 освободени украински граждани, 474 лица остават в незаконен плен", заяви тя.

По думите на Весиловска - служителите на реда предприемат мерки за установяване на местонахождението на тези хора. Продължава и досъдебното разследване на фактите по отвличането на граждани от Херсонска област.

Весиловска отбеляза, че от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна окупаторите са отвлекли 1100 души в областта. Сред тях са кметове на градове и села, председатели на общински съвети и техни заместници, селски старейшини, 21 депутати на областни и местни съвети, 76 служители на правоохранителните органи, 4 духовници и други.

Местните власти съобщиха също, че населението на Херсон е намаляло с пет пъти в сравнение с периода преди началото на войната – 24 февруари 2022 г. Преди инвазията в града са живеели около 330 хиляди души.

Припомняме, че през ноември 2022 украинците освободиха южния град от руските окупатори, които го завзеха още в началните етапи на войната.

ОЩЕ: При нови данни за 500 убити и ранени руснаци: Караници в Русия кой е виновен за Макеевка

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес